Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako robiť peknú grafiku

Nie je frajerina pracovať bez pravidiel, ale pracovať s nimi tak, že ich dodržiavanie porušujete. Pretože medzi neznalosťou pravidiel a ich nerešpektovaním je obrovský rozdiel. Neveríte?

Timothy Samara sa rozhodol ukázať, ako vlastne fungujú základné pravidlá grafického dizajnu. Keď sa ich budete držať, určite nič nepokazíte a stvoríte dielo, ktoré bude spĺňať všetky remeselné náležitosti. Isto vám vŕta v hlave – aké pravidlá. Veľmi jednoduché a jednoznačné, ale neprezradíme ich. Hľadajte v knihe! (Tu sme preskočili na chvíľu medzi pravidlá písania o knihách – recenzia nie je na to, aby vám prerozprávala, čo všetko je v knihe, ale aby povedala, čo v nej môžete hľadať a čo nenájdete).
  
Takže jednoduché pravidlá vám dajú základ. A keď sa ich naučíte a budete sa ich držať ako kliešť psa, isto nič nepokazíte, ba dokonca môžete získať aj status zručného remeselníka, ktorý vie, čo robí.

Ale vy túžite po sláve, po obdive po potlesku. Chcete byť tým, kto má za sebou Dielo. Časopis, knihu, plagát, ktorý sa bude objavovať v dizajnových publikáciách, nad ktorým budú štýlové slečny vzdychať ach, to je originálne. Pretože originalita je tiež afrodiziakum (i keď menšie, ako uchopiteľné veci, najmä kľúčiky od auta, vily a jachty), čo si určite pár umelcov vyskúšalo na vlastnej koži. Lenže na grafickú originalitu potrebujete vedieť viac, ako ovládať zalamovací program. Potrebujete viac, ako vedieť, že grafománia nie je nadšenie pre typografiu. Potrebujete vlstne naučiť sa remeslo a jeho pravidlá. A keď ich už máte pod palcom, potom môžete začať premýšľať o tom, prečo sú pravidlá také limitujúce. A čo s nimi robiť, aby sa trocha posunuli a dovolili vám nájsť štvrtú stranu trojuholníka.

Kniha Timothy Samaru je v tomto smere ukážkovou príručkou. Množstvo pekných ukážok toho, ako vyzerá dnešný dizajn publikácií, ktoré sa držia pravidiel, dopĺňa rovnako výborný prehľad možností toho, ako pravidlá rešpektujúc porušovať. Odrazu zistíte, že vlastne tie pravidlá, ktoré ste považovali na začiatku za zväzujúce, sú ako pravidlá šachu. Viete, čo si môžete dovoliť s koňom či vežou, ale je na vás kedy nimi posuniete a ktorú z možností využijete. A už sú tu nápady. Už je tu hra. A hra je tvorivá, intelektuálna zábava, ktorej výsledkom môže byť hoci aj vtipná detská kniha. Nápaditá, originálna, iná. Mimochodom, nemusí to byť za každú cenu umenie.

Timothy Samara: Grafický design - Základní pravidla a způsoby jejich porušovaní
Vydáva: SLOVART

Autor článku: Martin Kasarda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu