Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca publikácia predstavuje jedného z hlavných lekárnikov pôsobiaceho v koncentračnom tábore Auschwitz

Kniha Lekárnik z Auschwitzu PR článok Zobraziť galériu (4)
Kniha Lekárnik z Auschwitzu (Zdroj: ipark.sk)

Victor Capesius mal na starosti (aj) dávkovanie smrtiacej látky Cyklónu B – hlavná látka, ktorá usmrtila niekoľko tísíc ľudí v plynových komorách.

Jedinečná kniha z obdobia druhej svetovej vojny.

Kníh, ktorých témou je druhá svetová vojna, máme možnosť vídať na pultoch kníhkupectiev čoraz častejšie vo veľkom množstve. Ponuka je široká a preto aj výber tej správnej je náročnejší. Autorka Patricia Posnerová po niekoľkoročnom výskume a získavania informácií, dokončila knihu s názvom Lekárnik z Auschwitzu Nevyrozprávaný príbeh Victora Capesia. Prečo som ju označila za jedinečnú? Kniha nie je príbehovým opisom života hlavného protagonistu Victoria Capesia. Autorka zvolila neosobný štýl písania, ktorý je založený najmä na uvadzaní nespočetného množstva faktov, ktoré nám zaručene vyrazia dych a hlavne, ktoré sme doteraz v súvislosti s druhou svetovou vojnou nemali možnosť poznať.

Kniha Lekárnik z Auschwitzu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ipark.sk)

Zdroj: Crux Publishing.

„Bolo to po prvý raz, čo vysoký dôstojník SS potrvdil existenciu „konečného riešenia“. Gersteinovu spoveď poslali diplomatickou poštou v zapečatenej kabele do Vatikánu a tam ostala po celú vojnu tajomstvom.“

Kniha je rozdelená dejovo do troch častí, v ktorých sa oboznamujeme so životom Victora Capesia v obdobiach pred vojnou, počas vojny a najzaujimavejším posledným obdobím – po vojne. Zisťujeme ako sa známy lekárnik dostal na pozíciu hlavného lekárnika v koncentračnom tábore, prekvapí nás pravda, že na selekciách sa nezúčastňoval len známy Mengele či fakt, že až 36 kg zlata denne získavali z vytrhaných chrupov obetí.

Od 14.mája do 7. júla 1944 dorazilo zo severného Sedmohradska a Maďarska 34 vlakov s 288 357 Židmi, ktorí všetci prešli selekciou na rampe, z nich zhruba iba tretinu vyhlásili za práceschopných a ušetrili. Deti do štrnástich rokov nepatrili do tejto kategórie.“

Lekárnik z Auschwitzu, ktorý bol pred vojnou známy v rodnom meste ako „ujo lekárnik“ a príjemný mladý muž, sa stal v koncentračnom tábore krutou beštiou, ktorá bez hanby okrádala batožiny, oblečenie a šperky židovským obetiam.

Čo sa stalo so všetkými páchateľmi a nacistami po vojne?

Zarážajúce odpovede na túto otázku nájdeme práve v tejto knihe. Všetci Nemci dodržiavali a profitovali z jediného pravidla: „Nikdy sa nepýtaj, čo kto robil za vojny“. Nespočetné množstvo páchateľov, dôstojníkov a ľudí, ktorí boli priamo spojení s krutými vraždami počas vojny, boli buď oslobodení pre nedostatočné množstvo dôkazov, alebo im boli pridelené tresty vo výške od 2-8 rokov odňatia slobody. Victor Capesius, bez ktorého by plynové komory nemali hlavnú potrebnú látku, bol na niekoľko rokov oslobodený. Kvalitných obhajcov si zaplatil z majetku, ktoré odcudzil počas pôsobenia v Auschwitzi. Našťastie o pár rokov neskôr jeho meno figurovalo medzi hlavnými podozrivými, ktorými sa zaoberal rozsiahly dokument na obnovenie prípadu nacistikých vrážd. Kniha poskytuje informácíe o najdlhšom súdnom procese v Nemecku a celom jeho priebehu, ako aj rozsudkoch.

Odsúdili hlavného lekárnika?

Kniha je výsledkom náročného zberu informácií autorky Patricie Posnerovej, o čom svedčí vyše 60 stranový zoznam vybranej literatúry, ktorá bola použitá pri písaní. Autorke sa však podarilo získať aj množstvo cenných fotografií, ktoré dodávajú čitateľovi možnosť vytvoriť si reálny obraz, pretože je iné keď o niečom čítame a o pár strán na to, máme fotografie, ktoré zachytávajú popísané fakty.

Kniha Lekárnik z Auschwitzu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ipark.sk)

Táto fotografia ukazuje zdanlivo gavaliera Victora Caspesiusa, ktorý má slnečné okuliare počas súdneho procesu.

Kniha nie je emotívnou spoveďou, ale ráznym, drsným popisom, ktorý poskytuje množstvo číselných, dátumových a menovitých faktov, treba sa viac sústrediť aby sme neskôr pochopili súvislosti. Samej mi mnoho vecí počas čítania uniklo a až na konci som si uvedomila čo s čím ako súvisí. Autorka však podáva reálny obraz z obdobia druhej svetovej vojny a rovnako aj po nej, kedy sa z obyčajných ľudí stali monštrá, ktoré nemali problém poslať rodinných známych na istú smrť. Najsmutnejšie ale je, že iba jeden jediný človek, dôstojník SS sa po 30 rokoch ospravedlnil za svoje skutky. Všetci ostatní nechápali, prečo boli potrestaní, necítili vinu, hanbu a ani ľútosť. Ich chovanie počas súdnych procesov bolo povrchné, arogantné a nemiestne.

Knihu odporúčam každému, koho zaujíma téma druhej svetovej vojny, nakoľko kniha nám poskytuje nové informácie a iný, doposiaľ neznámy pohľad na dianie po jej ukončení. Pretože druha svetová vojna nebola len o Hitlerovi a Mengelem. Boli tam aj ľudia, o ktorých sme dodnes nevedeli, no vďaka tejto knihe sa nám množstvo mien vryje do pamäti. Autorka ukončila rozprávanie veľmi príznačnou a ideálnou vetou: 

„Capesius bol do veľkej miery presne taký tuctový človek, za akého sa rád vydával. No rovnako ako mnohí iní nacisti, aj on bol schopný výnimočných zločinov. Nakoniec si zvolil dráhu zbabelca, ktorý žil a zomrel v popieraní toho čo napáchal. Jeho pamiatku bude zaťažovať večná hanba.“ 

VÝPREDAJ: POSLEDNÉ KUSY NA SKLADE ZA ŠPECIÁLNU CENU. Kúpite v internetovom obchode iPark.sk >>

Viac o téme: Kniha Lekárnik z Auschwitzu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu