Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bonbónik pre milovníkov kníh: Toto sú Najkrajšie knihy Slovenska 2013

Predseda poroty Juraj Martiška odovzdáva cenu Veronike Holecovej za publikáciu Hlbokomorské rozprávky v kategórii Lieteratúra pre deti a mládež Zobraziť galériu (18)
Predseda poroty Juraj Martiška odovzdáva cenu Veronike Holecovej za publikáciu Hlbokomorské rozprávky v kategórii Lieteratúra pre deti a mládež (Zdroj: SITA, ipark.sk)

BRATISLAVA - V bratislavskej koncertnej sieni Dvorana slávnostne vyhlásili výsledky súťaže Najkrajšie knihy Slovenska 2013. Vyhlasuje ju medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v spolupráci s ministerstvom kultúry, ministerstvom školstva, Slovenskou národnou knižnicou a Zväzom polygrafie na Slovensku.

Do súťaže prihlásili vydavatelia 112 kníh, z nich porota vybrala tituly, ktorým udelila tento rok len šesť z ôsmich rovnocenných hlavných cien a vybrala aj kolekciu Najkrajšie knihy Slovenska 2013, v ktorej je 24 titulov. Tento rok porota výnimočne neudelila ocenenia za učebnicu a bibliofíliu.

Cenu Ministerstva kultúry SR určenú vydavateľstvu za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy získala Knižná dielňa za titul Erika Jakuba Grocha Šlabikár päťmestia. Za vynikajúce ilustrácie knihy Hlbokomorské rozprávky Moniky Kompaníkovej si Cenu Ministerstva kultúry SR prevzala mladá ilustrátorka, študentka Veronika Holecová. "Sú to ilustrácie robené klasickou linorytovou technikou a perokresba do toho ešte," povedala ocenená autorka, ktorá vo svojom diele prepojila klasiku s farebnosťou. Tú ilustráciám podľa Veroniky Holecovej dodala grafická dizajnérka Martina Rozinajová.

Za vynikajúcu grafickú úpravu si Cenu Ministerstva kultúry SR odniesol Ján Šicko za knihu Ivy Mojžišovej Škola moderného videnia. Cena Zväzu polygrafie na Slovensku tlačiarni za mimoriadne polygrafické spracovanie patrí spoločnosti Neografia Martin za monografiu Ivana Jančára Miroslav Cipár. Cenu Bibiany za najkrajšiu detskú knihu získalo Vydavateľstvo Slovart za knihu Marty Hlušíkovej Môj dedko Rýchly šíp. "Výtvarne je veľmi hravá, veľmi moderná, súčasne využíva klasické techniky a prvky vecí, ktoré sa vyskytovali v detských knihách ešte niekedy v 60. a 70. rokoch," uviedol k ocenenej knihe jej vydavateľ Juraj Heger. Cenou Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu boli ocenené Kristína Kubáňová za prácu Slawomir Mrozek: Tri poviedky a Lenka Šturmankinová za prácu Vorvaní zápisník.

V 22. ročníku súťaže porota udelila aj 24 diplomov za najkrajšie knižné tituly vydané v minulom roku. V kategórii vedecká a odborná literatúra ocenili štyri publikácie - Bibliu (Ikar a Spolok sv. Vojtecha), M. Slobodník: Labrang - svet tibetského kláštora (Slovart), I. Kollárová: Slobodný vydavateľ, mysliaci čitateľ (Vydavateľstvo Rak), I. Mojžišová: Škola moderného videnia (Slovenské centrum dizajnu a Artforum). V kategórii krásna literatúra uspeli knihy P. Krištúfek Atlas zabúdania, J. Satinský Listy Oľge, E. Farkašová Medzi záhradou a básňou, J. Žembera V rukavičkách z vlastnej kože a titul K. Kucbelovej Vie, čo urobí. Medzi siedmimi knihami ocenenými v kategórii literatúra pre deti a mládež sa ocitli aj Dafnis a Chloé, Mimi a Líza autorky A. Salmela, ďalej Rozprávky spod slovanskej lipy autorskej dvojice P. Vrlík - P. Mišák či ďalší titul autorky A. Salmela Žirafia mama a iné príšery.

V kategórii knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie uspelo päť titulov, medzi nimi aj monografia Anton Podstraský (A. Hrabušický) či publikácia A. Hrabušického a D. Zmetákovej Viliam Malík, Ľudové sklo (I. Pišútová - J. Kautman) a Načeradský v zbierke Ivana Melicherčíka. V kategórii študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl porota ocenila aj práce V. Holecová: Bazén a M. Rudášová: My Tiny Swimming Dragons.

"Knihy, ktoré sa zúčastnili, myslím si, že vo väčšej miere boli nadpriemerné alebo minimálne dosahovali priemer, takže úroveň knižných titulov je dobrá aj napriek tomu, že sa hovorí všeličo o knihách a vydávaní kníh na Slovensku," zhodnotil ilustrátor Juraj Martiška, ktorý v 22. ročníku súťaže predsedal porote zloženej z polygrafov, grafických upravovateľov, ilustrátorov, výtvarných teoretikov a zástupcov ministerstiev.

Ocenené knihy a všetky súťažné tituly si môžu pozrieť záujemcovia na výstave Najkrajšie knihy Slovenska 2013 v Bibiane do 8. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu