Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavu čaká Noc literatúry: Čítať sa bude v kontajneri i záhrade

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V čajovni, kontajneri, v budove riaditeľstva železníc či v záhrade - tam všade budú Bratislavčanom v stredu 14. mája čítať herci z diel európskych autorov. Už po šiestykrát sa totiž na Slovensku uskutoční literárny festival Noc literatúry a Bratislava sa zapojí spolu s ďalšími šiestimi mestami. Maratón čítania odštartuje o 18.00 h a potrvá do 22.00 h.

"Cieľom je zoznámiť čitateľov s dielami európskych autorov na netradičných, s literatúrou bežne nespájaných miestach," vysvetlila Petra Darovcová z Českého centra v Bratislave, ktoré podujatie organizuje. Vlani Bratislavčania ukážky počúvali napríklad na cintoríne, v múzeu polície či vo výklade. V stredu si úryvok z francúzskeho, rumunského, maďarského, anglického či nemeckého, ale aj českého a slovenského diela budú môcť záujemcovia vypočuť v lokalite medzi Šafárikovým námestím a Lazaretskou ulicou.

V kubistickom dome zo začiatku 20. storočia, ktorý naprojektoval český architekt Jindřich Merganc, žiak Alfonsa Muchu, budú čítať herci Richard Stanke a Roman Luknár. V Bystrom bistre U Kubistu na Grösslingovej ulici od nich budú návštevníci počuť úryvky z prekladu diela Angličana Juliana Barnesa Úrovne života.

Herečka Anna Šišková sa zase posadí do vraj najkrajšej záhrady v Starom Meste, ktorá patrí Bratislavskej medzinárodnej škole liberálnych štúdií. V drevenom altánku prečíta príbeh mliekarky z Ottakringru z obdobia povojnovej Viedne, ktorý napísala Aľa Rachmanovová. Študovňou Juraja Špitzera, ktorá patrí rovnakej škole, budú znieť úryvky napísané Bohumilom Hrabalom z knihy Postřižiny. Prečíta z nej Magda Vášáryová.

Jedno z najčudnejších miest pre čítanie čaká návštevníkov na Šafárikovom námestí, a to kontajner plný bicyklov. "Keď sa zotmie, budú potrební dobrovoľníci, ktorí šliapaním na bicykli posvietia hercovi na úryvok," podotkla Darovcová. O tom, že "Rus je ten, ktorý miluje brezy", tam prečíta Bratislavčanom Ela Lehotská.

Z Rodinného centra Prešporkovo bude zase čítať Roman Pomajbo, z divadla Malá scéna Boris Farkaš a z Generálneho riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky Zuzana Cigánová. V miestnosti, kde je dnes sklad nábytku, no kedysi sa tam konali plesy aj zasadnutia Ústredného výboru KSČ, odznejú úryvky zo slovenského diela Kale topanky od Víťa Staviarskeho. Skupinu hercov dopĺňajú Eva Matejková, ktorá bude čítať z čajovne Avra kehdabra, a Juraj Hrčka. Ten sa posadí do Galérie 19.

Čítanie sa aj tento rok začne v rovnakú hodinu na všetkých miestach naraz. Pätnásť minút budú návštevníci počúvať úryvok z knihy a ďalších 15 minút majú na presun na ďalšie miesto. Vstup je voľný. Noc literatúry sa uskutoční aj v Senci, Trenčíne, Žiline, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici a Štiavnici. "V tomto termíne prebieha aj v rôznych metropolách celej Európy," dodala Darovcová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu