Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maxim E. Matkin: Úplne najviac

Maxim E. Matkin: Úplne najviac
Maxim E. Matkin: Úplne najviac (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vo svojej deviatej knihe si Matkin kladie otázku, či sa dá veriť v existenciu zázrakov a či máme schopnosť ich rozoznať, keď prídu. A vraj, kým prídu, „musíme žiť, ako najlepšie vieme a nerobiť ľudstvu hanbu.“

Úplne najviac je o ľuďoch, ktorí si žijú svoje životy ako každý iný. S malými starosťami a radosťami. Akurát, že ich starosti sú práve v tomto životnom období trochu väčšie ako tie radosti a neostáva im teda čas ani energia na to, aby si všímali to pekné. Ženú sa za láskou a šťastím, pretože stále majú pocit, že im niečo chýba. Na 170 stranách je zachytená jedna kapitolka zo života dvoch súrodencov, Dity a Adama, ich priateľov a blízkych. Každý má vlastný svet, a predsa len ich niečo spája. Keď im však bláznivý sused prezradí, v čom toto magické spojenie spočíva, aj tak mu neuveria.

Dita má hlavu plnú otázok, nikto jej na ne nemieni odpovedať, tak si na ne skúsi odpovedať sama, pomenuje aj vinníka svojej situácie a dospeje k záveru, že sa musí vydať na cestu cez celé Slovensko, aby dosiahla nápravu veci. Nevie čo urobí, keď tam dorazí, ale cíti, že niečo urobiť musí. Ako už Matkin raz v románe Aj ja teba napísal, „Zmena akákoľvek prinesie čokoľvek.“ 

Adamov svet tvorí pomaly sa kaziaca zelenina v supermarkete a starostlivo vybudovaná sieť mileniek. Okrem toho, že dennodenne aranžuje potraviny do úhľadných kôpok, stíha obletovať krásne a tak trochu zúfalé zákazníčky a starať sa o otca. Svet starého pána Ernesta totiž väčšinou predstavuje zmes reality a predstáv.

A kým sú všetci zaneprázdnení snahou zachrániť predovšetkým seba, Ernestova vnučka Kitty chce vyliečiť svet. Pomocou Bachových kvetových esencií, ktoré zdedila po babičke. Tak, ako nám cez postavu Ernesta ponúka pohľad do vnútra starého a slabnúceho človeka, v postave Adamovej dcéry Matkin odhaľuje komplikovanú dušu 15-ročnej slečny. So starým otcom má prekvapivo úprimný vzťah a nebohej starej mame píše list, v ktorom sa jej (typickým pubertiackym slangom) zdôverí úplne so všetkým, čo ju v živote trápi.

Charaktery sú starostlivo vykreslené a pod každou postavou si vieme predstaviť jedinečnú osobnosť. Len zážitky týchto postáv by mohli byť viac rozvinuté. Keďže je to len taký náhly vstup do zabehnutého života, spolu s hrdinami v ňom zotrváme iba chvíľu. A aby nám autor dokázal, že zázraky sa predsa len dejú, dospejeme s nimi aj k šťastnému, ale riadne uletenému záveru. Čo sa však deje po ňom, si musíme domyslieť sami.

S čistým svedomím sa dá skonštatovať, že ani toto nie je „ten starý dobrý Matkin,“ na ktorého návrat Slovensko stále úpenlivo čaká. Je to taká ľahká jednohubka. Pochutíme si na nej, ale veľmi nás nezasýti – na chvíľu pozdvihne ducha, pozitívne naladí, ale nezanechá takú trvalejšiu emóciu, ako napríklad Mexická vlna. Napokon, je to jedna z tých kníh, ktoré nás opätovne presviedčajú, že život je vlastne hra a pripomínajú nám, o čo v tejto hre ide. O tých, na ktorých nám záleží.

Lucia Kériová

Kniha Úplne najviac od Maxima E. Matkina sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu