Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Organizátori protestov sa stretnú s Gašparovičom i Radičovou

BRATISLAVA - Organizátori protestov Gorila sa v najbližších dňoch stretnú s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, aby im predniesli požiadavky, ktoré vyplynuli zo série demonštrácií.

"Stretnutie iniciovala premiérka Radičová, pričom prispôsobila svoj pracovný program ich časovým možnostiam," uviedla riaditeľka Tlačového a komunikačného odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzovová. „O stretnutie sme požiadali takisto druhého najvyššieho ústavného činiteľa, predsedu NR SR, pána Pavla Hrušovského,“ povedala hovorkyňa organizátorov Alena Krempaská.

Tieto stretnutia najvyšších ústavných činiteľov s bežnými občanmi sú podľa nej jasným dôkazom vážnej situácie v našej krajine i dôležitosti a zmysluplnosti protestov a potvrdením rozhodnutia v nich vytrvať.

Demonštrácie pôvodne zamerané na vyšetrenie kauzy Gorila prekročili veľmi skoro svoje pôvodné ciele a ukázali v plnej nahote odcudzenie a dezilúziu občanov nad politickými predstaviteľmi naprieč straníckym spektrom, poznamenala Krempaská s tým, že z toho vyplynula potreba otvárať i širšie otázky ako je tento aktuálny korupčný škandál.

Na základe podnetov verejnosti a zástupcov občianskej spoločnosti sa preto organizátori rozhodli rozšíriť svoje požiadavky aj o ďalšie témy. „V súčasnosti diskutujeme s odborníkmi a snažíme sa požiadavky spresniť tak, aby na jednej strane odrážali vôľu občanov, no na druhej strane boli reálne a správne po legislatívnej stránke. Predstavíme ich na mítingoch Gorila III tento piatok o 16:00," uviedla Krempaská.

S Inštitútom ľudských práv pripravujú prvý zo série okrúhlych stolov pre zástupcov občianskej spoločnosti a diskusné fóra pre občanov. "Obrátili sme sa na RTVS s návrhom, aby vytvorila adekvátny priestor pre diskusiu o aktuálnej situácií a možných riešeniach, a to ako pre odborníkov, tak i pre občanov, v zmysle svojej verejnoprávnosti, keďže zastrešenie takéhoto dialógu je nad naše možnosti,“ dodala.

Pripravované protesty Gorila III čelia technickým problémom, nakoľko sociálna sieť Facebook z dosiaľ nezistených dôvodov neumožňuje veľkej časti sympatizantov rozosielanie pozvánok na túto
akciu, uviedla Krempaská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu