Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Varga na súde proti knihe o Gorile neuspel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zoltán Varga na rozdiel od Jaroslava Haščáka z Penty na súde neuspel so žiadosťou o zastavenie vydania knihy Toma Nicholsona o Gorile až do vyriešenia sporu, píše o tom dnešné vydanie denníka SME. Noviny pripomínajú, že vo Vargovom byte mali byť všetci aktéri kauzy odpočúvaní.

Žiadosť Vargu o predbežné opatrenie bratislavská okresná sudkyňa Daša Kontríková zamietla. Podania Haščáka a Vargu sú pritom podľa Sme takmer identické. Oboch zastupuje rovnaký právny zástupca Martin Škubla, ktorý spolupracuje s finančnou skupinou Penta.

Kontríková rozhodla tri dni po tom, ako jej kolega Branislav Král vydanie knihy o Gorile stopol. „Vedela som o tomto rozhodnutí, no nepoznala som zdôvodnenie,“ povedala pre Sme Kontríková. Zatiaľ čo sudca Král si myslí, že v prípade Haščáka je už len samotná existencia knihy zásahom do jeho práv, Kontríková hovorí, že v prípade Vargu je to nemožné. On sám totiž nepozná obsah knihy a nevie, či sa autor v nej o ňom vôbec zmieňuje.

Predbežným opatrením by Varga podľa sudkyne aj tak nedosiahol cieľ, aby zverejňovaním informácií nedošlo k zásahu do jeho práv. Sám totiž v návrhu priznal, že všetky informácie, ktoré má súd zakázať uverejňovať, už zverejnené boli. Kontríková tiež pripomenula, že ak majú nejaké informácie zasahovať do práv Vargu, tak by mal konkretizovať, o ktoré presne ide, čo neurobil, hoci jeho podanie má vyše 50 strán. Král, podľa ktorého publikovanie knihy môže „viesť k deformovaniu korektného zápasu o voliča“, sa už v stredu nechcel pre Sme vyjadrovať. „Ide stále o živý spor a nie je to zákonné. Nechcem ani hodnotiť prácu iných sudcov.“

Škubla nechcel rozhodnutie sudkyne komentovať, pretože mu ho ešte nedoručili. Nevyjadril sa ani k tomu, koľko žalôb v súvislosti s Gorilou v mene Penty, Haščáka alebo Vargu podal. Podľa informácií denníka SME sú na súde ešte ďalšie tri žaloby súvisiace s kauzou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu