Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gorila: Privatbanka, ktorá patrí Pente, mala problémy s finančnou kontrolou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: www.foto.mows.sk)

BRATISLAVA - Spravodajská jednotka finančnej polície vykonala v Privatbanke štandardne plánovanú kontrolu podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu v období 7. marca 2011 do 11. júla 2011.

Predmetom kontroly bolo dodržiavanie povinností povinnej osoby v zmysle uvedeného zákona za roky 2009, 2010 a 2011, uviedol riaditeľ odboru marketingu Privatbanky Milan Ondrej.

Spravodajská jednotka podľa neho spolu overovala 248 zdokumentovaných obchodných prípadov, pričom z tohto počtu mala konkrétne výhrady len v piatich prípadoch a z toho len v jednom prípade spravodajská jednotka vyhodnotila obchodnú operáciu ako neobvyklú. Avšak z výsledkov jej kontroly nevyplýva, že by dospela k záveru, že išlo o tzv. pranie špinavých peňazí. V zostávajúcich štyroch vytknutých prípadoch išlo o nedostatky formálneho charakteru. Za porušenie zákona bola uložená banke 18. novembra 2011 sankcia. Banka voči uloženej sankcii podala opravný prostriedok, o ktorom rozhodol minister vnútra 25. januára tohto roku.

Minister vnútra Daniel Lipšic sa stredu v súvislosti s objavením dokumentu na internete, ktorý ho spája so spoluprácou s vojenským obranným spravodajstvom, opýtal, kto je naozaj za tým a kto využíva na Slovensku konšpiračné byty. Minister podľa vlastných slov pred niekoľkými dňami vydal rozhodnutie, ktorým konštatoval, že Privatbanka, ktorá patrí finančnej skupine Penta, porušila v 248 prípadoch zákon proti praniu špinavých peňazí v celkovom objeme pol miliardy korún.

"Je náhoda, že o týchto neobvyklých obchodných operáciách zamestnanci banky informovali príslušnú jednotku, ktorá patrí pod manažment Privatbanky a táto jednotka to neposunula finančnej polícii ďalej a porušila zákon?" dodal. Rozhodnutie spred niekoľkých dní je preto podľa Lipšica veľmi zrejmé a je jasné, že niekto tu porušuje zákony a veľmi sa bojí. Privatbanka, ktorá neobvyklé finančné operácie nenahlásila, dostala pokutu, dodal Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu