Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po proteste proti Gorile padlo trestné oznámenie pre hanobenie symbolov

Protest proti Gorile v Bratislave
Protest proti Gorile v Bratislave

BRATISLAVA - Občianske združenie Slovak trademark podalo trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky na neznámeho páchateľa, ktorý počas piatkového protestu Gorila pred Úradom vlády pri vstupnej bráne udieral palicou do štátneho symbolu – štátneho znaku Slovenskej republiky.

"O predmetnom čine sme sa dozvedeli z televíznych správ, tento čin zaznamenali prítomné televízie, takže o tom existujú záznamy a bolo to verejne vysielané," informoval agentúru SITA predseda združenia Rastislav Blaško, ktorý je presvedčený, že to pohoršilo aj iných občanov Slovenska. Občianske združenie Slovak trademark ešte v januári poslalo Generálnej prokuratúre SR žiadosť o začatie trestného stíhania za hanobenie štátnych symbolov, ktorého sa vraj dopustil poslanec Igor Matovič tým, že "nalepil na budovu Národnej rady SR veľkorozmerné zobrazenie znevažujúce štátny znak SR so zobrazením časti trupu gorily a banánu s ovisnutými šupkami".

Blaško verí, že udieranie palicou do štátneho symbolu nebolo riadené organizátormi protestu, ale bolo prejavom extrémistických prejavov výtržníctva neslušne správajúcich sa jednotlivcov. "Považujeme tento čin za hanobenie štátnych symbolov a hanobenie národa, na ktoré sa vzťahuje Ústava SR a Trestný zákon," dodal.

Niekoľko tisíc protestujúcich proti Gorile sa v piatok pred Úrad vlády presunulo z Námestia SNP. Niektorí účastníci demonštrácie sa pokúšali dostať do areálu úradu, na brániacich ťažkoodencov útočili banánmi, vajíčkami, objavili sa aj svetlice či výbuchy pyrotechniky. Situáciu sa snažili riešiť organizátori, ktorí ľudí vyzývali, aby protestovali slušne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu