Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SDKÚ už stiahla Dubovcovú, celkovo odstúpilo 53 kandidátov

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová

BRATISLAVA - Bývalá sudkyňa a súčasná poslankyňa SDKÚ-DS Jana Dubovcová už nie je kandidátkou do marcových parlamentných volieb. Ústredná volebná komisia už dostala od SDKÚ-DS odvolanie jej kandidatúry.

Dôvodom je skutočnosť, že Dubovcová bola parlamentom zvolená za verejnú ochrankyňu práv, pričom táto funkcia je nezlučiteľná s funkciou poslanca NR SR.

Z kandidátok 26 strán, ktoré 10. marca zabojujú o hlasy voličov, k dnešnému dňu odstúpilo už 53 uchádzačov o poslanecký post. Najviac, 29, opustilo rady hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Tento odlev je spôsobený nezhodami vo vnútri hnutia, ktoré vyvolal nápad Igora Matoviča podrobiť sa testu na detektore lži. Matovič už skôr povedal, že podľa jeho mienky odíde z hnutia okolo 50 až 60 ľudí.

Druhý najvyšší počet kandidátov, osem, opustil kandidačnú listinu Strany slobodné slovo - Nory Mojsejovej. Zo Strany občanov Slovenska sa vzdali kandidatúry piati, po dvaja odišli z listiny SDĽ a PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ. Jeden kandidát sa vzdal aj na kandidátke 99 percent - občiansky hlas, Ľudovej strany Naše Slovensko a ĽS-HZDS.

Okrem SDKÚ-DS stiahli po jednom kandidátovi Právo a Spravodlivosť, Ľudová strana Naše Slovensko a Národ a Spravodlivosť.

Politické subjekty môžu stiahnuť svoju kandidatúru, a to najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca. Rovnako sa kandidatúry môžu vzdať aj jednotliví nominanti strán. Pokiaľ tak urobia po zaregistrovaní a vytlačení hlasovacích lístkov, ich údaje zostávajú na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada. Voliči by mali byť oznamom informovaní o kandidátoch, ktorí sa vzdali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu