Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strany bez členov sú ako bubliny, alebo krabice, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Politika bez politiky je nonsens, strany bez členov sú bubliny alebo krabice, ako bývajú spoločnosti s ručením obmedzeným s adresou na P.O. Boxe. Na margo vzniku kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO), ako aj ďalších netradične vytvorených kandidátnych listín v týchto voľbách, to povedal predseda KDH Ján Figeľ.

"Tu ide o štát, nie len o nejaké kamarátske vzťahy," komentoval vytvorenie pôvodnej kandidátky OľaNO, ktorá bola podľa neho len zoznamom ľudí, aj keď zaujímavým. "Z volieb vychádzajú základné mandáty pre parlament, následne pre vládu, pre ústredné orgány štátnej správy, pre množstvo konkrétnych rozhodnutí vnútroštátnych aj medzinárodných. Ak tento rozsah vplyvu v krajine má vychádzať z nejakých nejasných a hlavne nestabilných individuálnych dohôd medzi jednotlivcami alebo skupinkami, je táto nestabilita rizikom pre celú spoločnosť a potom cenu za to platí svojím spôsobom každý," vyhlásil Figeľ. Poukázal pritom na skúsenosti z jeden a pol ročného volebného obdobia vlády Ivety Radičovej.
      
"SaS bola nováčikom, v rámci SaS fungovalo zoskupenie Obyčajných ľudí a už v priebehu úvodného roka po voľbách bolo evidentné, že je to zvláštny fenomén, ktorý bol súčasťou nestability. Nestability, ktorej nakoniec koalícia musela podľahnúť, pretože sa rozhodli hlasovať proti vlastnej vláde, ktorá požiadala o vyjadrenie dôvery pri hlasovaní o eurovale,"
dodal predseda KDH.
      
Neschvaľuje ani požiadavku testu na detektore lži, ktorou Igor Matovič vytlačil množstvo konzervatívnych osobností zo svojej kandidátky. "V dejinách boli najrôznejšie pokusy a utópie čistoty a poriadku, ktoré skončili veľmi zle, ak stavili na technológiu a nie na etiku," povedal Figeľ. Na otázku, či nátlak na vyšetrenie na polygrafe považuje za "gestapácky", reagoval, že skôr za nerozumný. "Neviem, či gestapácky, ale veľmi nerozumný. Samotné zariadenia a výstup nie je stopercentný, používa sa pre ťažkých zločincov ako doplnková previerka. Postaviť na tom politické spoločenstvo alebo politiku v parlamente a štáte považujem za absurdné," vyhlásil.
      
Figeľa prekvapil aj razantný nástup strany 99% - občiansky hlas. "Za KDH môžem povedať, že sme prekvapení tou hustotou, razanciou až asertivitou akou cez rôzne médiá zaznievajú hlasy niekoľkých kandidátov tohto zoskupenia. Musí to stáť enormné milióny, z čoho a ako? Je jasné, že Slovensko potrebuje zlepšovať právne prostredie aj z hľadiska kampane a volieb," konštatoval. "Systém stabilných, transparentných, dôveryhodných politických strán je pre štát a demokraciu veľmi potrebný. Tam vidím priestor na vylepšovanie, ale nie na nejaké laborovanie alebo obchádzanie tohto dôležitého predpokladu," uzavrel Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu