Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žitňanská oznámila, že bude kandidovať na predsedníčku strany

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

ZVOLEN - Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská sa bude po parlamentných voľbách uchádzať o post predsedníčky tejto strany ak dostane dôveru voličov vo voľbách. Uviedla to vo svojom príhovore na dnešnom zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS vo Zvolene.

 "V posledných dňoch dostávam otázku, či budem kandidovať na predsedníčku SDKÚ-DS. Tieto parlamentné voľby budú aj pre mňa skúškou a výzvou, a ak dôveru voličov SDKÚ-DS dostanem, naložím s ňou zodpovedne a budem sa uchádzať aj o pozíciu predsedníčky SDKÚ-DS. Po voľbách," povedala Žitňanská.

Presvedčená je, že SDKÚ-DS má dobrý program a kvalitných ľudí, ktorí ho dokážu presadzovať, má však problém so stratou dôvery voličov. "Mám silný pocit, že dnes ten problém, s ktorým bojujeme, nie je Gorila, ale strácajúca sa dôvera v SDKÚ-DS. Voľby nie sú súťaž popularity a nemôžu byť súťažou lepších reklamných produktov, ale dôvera je to, čo je pre náš vzťah k voličom kľúčové," uviedla Žitňanská. Je presvedčená, že voliči program SDKÚ-DS podporujú, treba im však povedať, že táto strana je pripravená robiť zmeny. Tri týždne pred voľbami síce už nie je podľa nej čas na zmenu volebnej stratégie a na vážne zmeny, ale je čas na osobné rozhodnutia a ona také ohlásením svojej kandidatúry na predsedníčku

Na programe dnešného zasadnutia Ústrednej rady SDKÚ-DS boli príhovory predsedu Mikuláša Dzurindu, podpredsedu Ivana Mikloša a podpredsedníčky Lucie Žitňanskej a následná diskusia, ktorá už je pre zástupcov médií uzavretá. Premiérka a podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová na zasadnutie neprišla. Dzurinda aj Mikloš značnú časť svojich príhovorov venovali spomienkam na niekdajšie úspechy SDKÚ-DS a vlád, v ktorých dominovala.

Podľa predsedu Dzurindu je najväčším nepriateľom ľahostajnosť, apatia a strata viery v lepší vývoj na Slovensku. V súlade s apelom na zachovanie si viery, je podľa neho aj jeho rozhodnutie zotrvať na čele SDKÚ-DS aj jej kandidátky pre nastávajúce parlamentné voľby, jeho odstúpenie by bolo zbabelé. "Prijmem akékoľvek vysvedčenie, ktoré mi ľudia vystavia v parlamentných voľbách. Ale nemienim tento boj dopredu vzdať," povedal Dzurinda. "Svojich modrých" vyzval aby sa v nasledujúcich troch týždňoch do volieb zomkli a silno mobilizovali.

Mikloš uviedol ako najväčšiu hrozbu úspešnosti budúceho vývoja Slovenska vládu Roberta Fica a jeho strany Smer-SD. Zhodne s predsedom vyzval na zastavenie "bratovražedných" sporov stredopravých strán. "Šancu na odvrátenie hrozby, o ktorej hovorím, budeme mať len vtedy, ak štyri stredopravé strany, ktoré tvorili doterajšiu koalíciu, dosiahnu spolu lepší výsledok ako Smer-SD a zároveň budú schopné spolupracovať," povedal Mikloš. Dodal, že strany Igora Matoviča, Nory Moysejovej a 99 percent nepovažuje za strany, s ktorými sa dá presadzovať akýkoľvek zmysluplný program.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu