Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Martináková: Zisk zdravotných poisťovní treba zakázať

Zuzana Martináková
Zuzana Martináková

BRATISLAVA - Verejné zdravotné poistenie nesmie byť predmetom zisku a vlastníctva súkromných poisťovní a iných finančných inštitúcií. Zisk zdravotných poisťovní by sa preto mal obmedziť alebo, ak to umožní legislatíva, zrušiť. Myslí si to predsedníčka mimoparlamentnej strany Robíme to pre deti - SF (RTPD - SF) Zuzana Martináková.

Hlavným cieľom strany je však posilnenie postavenia rodiny na Slovensku. "Budeme veľmi trvať na tom, aby sa materský a rodičovský príspevok upravil. Hlavne ten druhý, pretože je veľmi nízky - na úrovni, ktorá už nezabezpečuje mladej rodine nejaké dôstojné živobytie, keď majú malé dieťa," priblížila Martináková. Ak by strana uspela, dôraz by kládla aj na zamestnávanie absolventov škôl. Mladých ľudí majú na Slovensku udržať aj finančne dostupnejšie nájomné byty.

Aby tieto, ale aj ďalšie zmeny boli realizovateľne, je podľa Martinákovej nevyhnutné efektívnejšie bojovať s korupciou. Tá podľa nej vychádza z nefunkčnosti troch pilierov. Prvým je politická zodpovednosť. "Politik, ktorý sa dostane do nejakých podozrení, má okamžite odstúpiť zo svojej funkcie. Nech očistí svoje meno, a potom sa môže vrátiť naspäť," povedala. Nedostatočná je podľa nej aj práca médií. Vyčíta im napríklad kauzu Gorila, ktorá ukázala, že o nej mohli novinári vedieť viac než rok, no nevenovali jej takú pozornosť ako teraz. "A tretie - nefungujú orgány, ktoré majú kauzy šetriť a ktoré majú konať," dodala.

Mimoparlamentný subjekt sa o podporu voličov uchádza s najväčším počtom žien na kandidátke. Kým mužov je na nej 20, ženy sú zastúpene v počte 113. Dôvodom je, že strana vznikla zo ženskej iniciatívy, ku ktorej sa až neskôr pridali muži stotožnení s programom. "Ženy pochopili toto obdobie ako absolútnu krízu - morálnu, politickú, ekonomickú, ktorá už nám našu prítomnosť ničí. Ale už začína ničiť aj budúcnosť pre naše detí. Postavili sa preto matky odborníčky, ktoré pracujú, ale majú zároveň rodiny," vysvetlila obsadenie kandidátky Martináková.

RTPD-SF sa uchádza o podporu voličov s číslom 20. Jej strane doteraz namerala preferencie len agentúra Focus. V januári to bolo 0,4 percenta a vo februári 0,1 percenta. Na kampaň dá strana vlastné financie, maximálne však 50.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu