Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico pripustil aj zvýšenie DPH: Všetko by zdraželo o 5 percent!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšenie bankovej dane bude pre budúcu vládu povinnosťou, tvrdí dezignovaný premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

"My musíme zvýšiť bankovú daň. Keď nezvýšime dane im, potom je len druhá alternatíva, zvýšiť 20-percentnú DPH na 24 percent, 25 percent," povedal dnes v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa Fica treba banky vyššie zdaniť aj preto, že im pripisuje vinu za globálnu krízu a dnes majú rekordné zisky.

Pred zvýšením daní sa chce oboznámiť s argumentmi bankárov, ale zvýšiť bankový odvod je Fico odhodlaný. "Keď niekto sa chváli miliardovými ziskami, tak snáď ho nenechám tak, a nebudem sa naňho pozerať," vyhlásil. Aby banky nepreniesli zvýšené náklady cez poplatky na klientov, chce líder Smeru-SD dosiahnuť reguláciou. "To sa dá krásne regulovať a kontrolovať," myslí si.

Peniaze od bánk chce Fico použiť na látanie deficitu v štátnom rozpočte pod tri percentá HDP, čo považuje za najdôležitejšiu úlohu jeho vlády. Zníženie zadlžovania chce však nastupujúci premiér docieliť bez toho, aby to pocítili ľudia so strednými a nízkymi príjmami. Naopak, pre ľudí s príjmom nad 2 750 eur a pre firmy s vysokými ziskami chystá líder sociálnych demokratov vyššiu mieru zdanenia. Konkrétne sadzby Fico nešpecifikoval, obmedzil sa na konštatovanie, že sa ich pokúsia nastaviť tak, aby nebolo zaujímavé ich obchádzať.

Ďalšie zdroje môže štát získať aj opätovným otvorením druhého dôchodkového piliera, ktoré Fico sľubuje. Odôvodňuje to nízkymi výnosmi v tomto systéme. "Druhý pilier bol zle nastavený, mnoho ľudí má ohrozené dôchodky. Chceme hovoriť o garanciách, a otvoriť druhý pilier. Keď stratu vytvorí správcovská spoločnosť, nech ju vykryje – to je férové," povedal. Šetriť bude budúca vláda centrálnym obstarávaním spájaním niektorých inštitúcií, zrušením špecializovanej štátnej správy na krajskej úrovni a integráciou miestnej štátnej správy.

Peniaze chce Fico získať aj efektívnejším výberom daní, to však možno dosiahnuť až po sprevádzkovaní daňového systému. "Nemôžeme ísť na medvede s puškou, ktorá nestrieľa," poznamenal. Práve sprevádzkovanie daňovej správy je preto z krátkodobého hľadiska pre Ficovu vládu kľúčovou úlohou. "Sme jediná krajina v Európe, a asi aj na svete, kde nefunguje daňový systém," podčiarkol.

O konkrétnych opatreniach ako ozdravovať verejné financie chce Fico hovoriť so širokým okruhom združení a inštitúcií na tzv. Rade solidarity. Prizval do nej zástupcov, zamestnávateľov, odborov, ale napríklad aj s cirkvami. Znižovanie deficitu nebude pre budúcu vládu jediným kritériom, na ktoré bude prihliadať. Zvažovať bude aj dopad rast hospodárstva a životnú úroveň ľudí. "To kvôli tomu, že máme pekné číslo, máme mať milióny mŕtvych ľudí?" pýtal sa moderátorky. Ľuďom chce pomôcť aj úpravou Zákonníka práce, aby viacej chránil zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu