Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlá správa pre Slovensko: Výhľad bánk znížili na negatívny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service znížila výhľad slovenského bankového systému zo stabilného na negatívny. Zdôvodňuje to prípadným zhoršením vyhliadok rastu ekonomiky a zhoršením kvality aktív, ktorými banky disponujú. Agentúra očakáva, že prevádzkové prostredie slovenských bánk sa zhorší aj kvôli horšiemu výhľadu ekonomiky celej Európskej únie.

Hospodárske spomalenie v EÚ bude podľa agentúry znamenať väčší tlak na pokles kvality aktív, čo sa prejaví poklesom ziskovosti bánk. Proti tomu však bude stáť solídna likvidita naprieč celým bankovým sektorom a tiež jeho adekvátnej kapitalizácie.

"Hospodársky rast Slovenska závisí prevažne na vonkajšom dopyte a ide ruka v ruke s vývojom externého makroekonomického prostredia v Európe a v krajinách, ktoré sú pre Slovensko hlavnými obchodnými partnermi. To znamená v Nemecku a Českej republike," píše sa v správe ratingovej agentúry. Riziko tak spočíva predovšetkým v závislosti krajiny na vývoze.

Moody 's očakáva, že rast slovenského hrubého domáceho produktu sa v tomto roku spomalí až na 1,7 percenta, zatiaľ čo vlani predstavoval 3,1 percenta a rok pred tým 4 percentá. Agentúra ale s ohľadom na vývoj spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery na Slovensku a v eurozóne nevylučuje ani výraznejšie spomalenie.

Zhoršenie vyhliadok slovenského bankového systému prichádza v rovnaký deň, keď slovenská centrálna banka znovu znížila odhad rastu našej ekonomiky na tento a budúci rok. V najnovšej prognóze banka počíta na tento rok s rastom HDP o 2,1 percenta, zatiaľ čo doteraz čakala rast 2,3 percenta. Dôvodom zníženia odhadu je okrem iného očakávané spomalenie zahraničného dopytu. Banka nepredpokladá ani výraznejšie zlepšenie na trhu práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu