Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvýšenie daní sa podľa ekonómov javí ako nevyhnutné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zvýšenie daňového zaťaženia na Slovensku je pravdepodobne nevyhnutné. Vo svojej štúdii Ako zakopať rozpočtovú sekeru? to tvrdia ekonómovia Michal Horváth a Ľudovít Ódor, pracujúci aj s údajmi Inštitútu finančnej politiky (IFP).

"Aj Slovensko bude musieť veľmi výrazne konsolidovať v nasledujúcich rokoch, s negatívnym dopadom na hospodársku aktivitu, ako aj na čisté príjmy veľkej skupiny obyvateľov a firiem," avizujú autori.

Podľa nich bude musieť nová vláda pripraviť do konca volebného obdobia konsolidáciu verejných financií vo výške 2,5 až 3,3 miliardy eur. Bez zvýšenia daní to však podľa ekonómov nebude možné. Ako možné východisko navrhujú dva scenáre, ktoré počítajú so zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH), ako aj rovnej dane.

Hoci bude miera zvyšovania daní v konečnom dôsledku závisieť od politických preferencií či od makroekonomického vývoja, autori navrhujú zvýšenie DPH z doterajších 10 % a 20 % na jednotných 21 %. Druhý scenár ráta s rovnou daňou v maximálnej výške 24 % a s DPH na úrovni 22 %.

Potrebných je však podľa ekonómov aj množstvo iných opatrení ako reforma dôchodkového systému, zdravotníctva či daní a odvodov. Takisto zvýšenie environmentálnych daní a spotrebných daní, najmä na alkohol. "Veľmi vážnou témou pre budúcu vládu bude boj proti daňovým únikom. V porovnaní s makroekonomickou základňou je na Slovensku výber DPH veľmi nízky," upozornili autori štúdie.

Medzi možnosti, ako získať dodatočné peniaze do rozpočtu, ekonómovia Horváth a Ódor zaraďujú aj také špecifické návrhy ako zavedenie registračnej dane z automobilov či zdanenie sladených nealkoholických nápojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu