Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Figeľ: Politika Smeru nie je prijateľnejšia ako v roku 2010

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Politika Smeru-SD nie je pre KDH prijateľnejšia ako pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Kresťanskí demokrati vtedy povedali sociálnym demokratom jasné nie. V súčasnosti zatiaľ také jasné stanovisko nezaujali. Predseda KDH Ján Figeľ však tvrdí, že jeho hnutie chce byť alternatívou socialistickému smerovaniu, ktoré prináša strana Roberta Fica.

Je presvedčený, že Slovensko potrebuje predovšetkým zodpovednú vládu, a nie takú, ako mal Smer-SD. Figeľ v diskusnej relácii televízie TA3 V politike povedal, že Fico síce mal stabilnú vládu, ale nezodpovednú a priviedol s ňou Slovensko na grécku cestu. Také konanie KDH odmieta. Okrem predražených diaľnic a nefungujúcej justície, ktoré má podľa Figeľa na svedomí Smer-SD, odmieta KDH aj demagogické zneužívanie pojmu sociálny. Zdôrazňuje potrebu boja s korupciou a "deharabinizáciu" súdnictva.
      
Figeľ hovorí tiež o potrebe programového prieniku a priznáva, že s bývalými stredopravými partnermi vie KDH stále nájsť spoločnú reč. Pripúšťa tiež, že napriek mnohým spoločným názorom štvorlístka SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd a schopnosti rokovať spolu nie je pravica jednotná. "Vytvárať čo i len dojem, že v kampani máme nejaké riešenie, ktoré je jednoznačné a jednotiace, by bola ilúzia. Teatrálne predstavovať, čo nie je poctivé a úprimné, by som nechcel. A dva týždne pred voľbami organizovať okrúhle stoly po tom, čo sa všetko stalo, deje, ukazuje, by bolo skôr teatrálne," povedal Figeľ.
     
Líder kresťanských demokratov zdôraznil potrebu stabilnej, zodpovednej, ale aj proeurópskej vlády. "Nevstupovali sme do únie ju blokovať, ale formovať," upozornil s tým, že so SaS sa zvyšné tri stredopravé strany v európskych otázkach rozchádzajú. Pripomenul, že pre postoj SaS k dočasnému eurovalu padla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Liberáli odmietajú aj trvalý euroval. Podľa Figeľa sa SaS svojím postojom vzďaľuje spolupráci. Sulíkovci by sa mohli priblížiť, ak by zmenili názor na euroval. "Je to na nich," poznamenal Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu