Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS: Od Švédov chcú Hanzelove dôkazy o financovaní Smeru

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) požiadala švédske veľvyslanectvo, aby slovenským vyšetrovacím orgánom sprístupnilo dôkazy o financovaní Smeru-SD. Tie na zastupiteľský úrad v roku 2010 zaniesol bývalý poslanec sociálnych demokratov Bohumil Hanzel.

„Požiadali sme my štyria o súčinnosť švédsku ambasádu... Verím, že zodpovedné orgány urobia to isté,“ povedal dnes na tlačovej besede exminister obrany Ľubomír Galko. Hovoril aj za generálnu manažérku strany Janu Kiššovú, sudcu Petra Paludu, ktorý za SaS kandiduje do parlamentu, a poslanca Kamila Krnáča.

Žiadosť na veľvyslanectvo odniesli 22. februára, odpoveď zatiaľ nedostali. Galko sa o veci zhováral aj s Hanzelom, ktorý v roku 2010 tvrdil, že na veľvyslanectvo nesie nezvratné dôkazy o nelegálnom financovaní strany Smer-SD. Hanzel mu povedal, že sa vo veci už nechce angažovať, Galko si to vysvetľuje zastrašovaním Hanzela.

Paluda tvrdí, že hoci švédsky zastupiteľský úrad nepodlieha slovenskému trestnému právu, naše orgány majú možnosti ako sa k materiálom dostať. „Že Hanzel odmieta sám od seba dať dôkazy neznamená, že justícia nemá prostriedky ako doviesť vyšetrovanie do úspešného konca... Europol, Eurjust môže požiadať, ak ide o závažný zločin, o vydanie dôkazov, ktoré by mohli viesť k objasneniu takéhoto zločinu,“ poznamenal s dodatkom, že prokurátor je povinný zaoberať sa všetkými trestnými činmi, o ktorých sa dozvedel.

Galko sociálnych demokratov vyzval, aby zverejnili zoznam svojich sponzorov a pripojili sa k žiadosti o zverejnenie materiálov, ktoré Hanzel v obálke na zastupiteľský úrad doručil. „Keď sa Smer-SD pridá k našej výzve, aby tá obálka bola otvorená, aby sa zistilo, čo v tej obálke je, tak tá situácia môže byť v priebehu niekoľkých minút alebo niekoľkých hodín vyriešená... Ja si myslím, že by to politickej strane Smer-SD výrazne pomohlo. Ani nie tak k očisteniu jej mena, ale k vysvetleniu celej situácie,“ povedal exminister. Ministra vnútra Daniela Lipšica liberáli o pomoc zatiaľ nepožiadali.

Kandidáti za SaS chcú touto aktivitou kauzu opätovne otvoriť a iniciovať verejný tlak na jej vyšetrenie, pretože veria, že ju prokuratúra zamietla pod koberec. „Je poľutovaniahodné, ak sa dva roky po prepuknutí kauzy väčšina spoločnosti tvári, že všetko je premlčané a všetko je zabudnuté,“ vyhlásil Galko. Podľa Krnáča by vyšetrovaniu tejto a podobných káuz pomohlo aj vymenovanie generálneho

Hanzel v júni 2010 odovzdal obálku s listinnými dôkazmi švédskemu veľvyslancovi. Poprosil ho, aby v prípade, že sa Hanzelovi niečo stane, odovzdal materiály slovenskej generálnej prokuratúre a európskym inštitúciám. Fico následne tvrdenia o nelegálnom financovaní svojej strany odmietol a označil ich za bludy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu