Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

LOZ vyzýva KDH, aby stiahlo Uhliarika z kandidátky

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva KDH, aby stiahlo z kandidátky ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda LOZ Marián Kollár s tým, že kľúčové pozície v rezorte zdravotníctva zastávajú ľudia, ktorých spoločným menovateľom je ich niekdajšia práca pre finančnú skupinu Penta.

Kollár poukázal napríklad na šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Jána Gajdoša, ktorý podľa jeho slov pred vymenovaním do funkcie pracoval pre Pentu vo viacerých pozíciách. "V arbitráži, ktorú Dôvera (ovláda ju Penta, pozn. ) vedie proti Slovensku, je jej svedkom proti štátu," konštatoval Kollár.

Ďalšou takouto osobou je podľa neho riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaela Gajdošová, vtedy Cesnaková. Tá v septembri 2010 pracovala ako manažérka Dôvery pre liekovú politiku. Prepojenie na Pentu vidí Kollár aj v osobe generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Mariána Faktora, ktorý pôsobil ako riaditeľ pobočky Dôvery. "Za všetky tieto nominácie je plne zodpovedný Ivan Uhliarik," zdôraznil Kollár.

LOZ upozorňuje, že ak KDH nebude konať, odborári budú naďalej upozorňovať na jeho kroky a veriť, že občania vystavia Uhliarikovi a jeho hnutiu adekvátne vysvedčenie. Kollár považuje za iróniu, že Uhliarik je päťkou na kandidátke strany, ktorá sa hrdí bojom proti Gorile. "Preto očakávame, že minister Daniel Lipšic najskôr zametie vo vlastnom dome, inak sa nezbavíme podozrenia, že všetko úsilie je len rétorická fraška. KDH musí odmietnuť Gorilu aj vo svojej vlastnej strane," apeloval.

Šéf LOZ je presvedčený, že procesy v zdravotníctve, ktoré opisuje dokument Gorila a ktoré sa začali v roku 2006 pod vedením Rudolfa Zajaca (nominant ANO) prípravou transformácie nemocníc, pokračujú dodnes. Kollár poukázal aj na server WikiLeaks, ktorý v roku 2011 zverejnil depeše americkej ambasády.

"V dokumentoch z roku 2006 podpísaných vedúcim veľvyslanectva USA Scottom Thayerom sa píše o kupovaní poslancov pri schvaľovaní Zajacových zákonov a záujmoch finančnej skupiny v zdravotníctve, hlavne o záujme na privatizácii nemocníc. Depeša uvádza, že zdrojom podozrivým z kupovania poslancov bola finančná skupina Penta," dodal Kollár.

Ivana Uhliarika z kandidátky nestiahneme
 

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) zostáva na kandidátke kresťanských demokratov. Hnutie ho napriek dnešnej výzve Lekárskeho odborového združenia (LOZ) nestiahne. Odborárom prekáža, že Uhliarik na dôležité posty v rezorte nominoval ľudí, ktorí v minulosti pracovali pre Pentu.

"KDH bojuje s korupciou 22 rokov. Je zvláštne, že to hovoria tí, ktorí opustili pacientov na lôžku, aby bojovali o vyššie platy," reagoval hovorca KDH Matej Kováč. Zároveň uviedol, že je na LOZ, aby pripravilo etický kódex pre lekárov bojujúci proti korupcii v radoch lekárov, k čomu sa zaviazali pri podpísaní memoranda. "Už ubehli dva mesiace a zatiaľ so žiadnym návrhom neprišli," dodal Kováč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu