Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrušovský: Priestupkovú imunitu treba do volieb zrušiť

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) trvá na prerokovaní návrhu na zrušenie poslaneckej imunity ešte na poslednej riadnej schôdzi parlamentu pred voľbami, ktorá sa má začať 31. januára.

„Trvám na tom, aby sme tento zákon prerokovali a ja sám ako jeden z navrhovateľov budem aj žiadať ostatných poslancov, aby sme ho nielen prerokovali, ale aby sme ho aj podporili,“ vyhlásil Hrušovský na tlačovej besede.

Hrušovský navrhol na schôdzu zradiť 74 bodov programu, medzi ktorými je v deviatich prípadoch druhé čítanie vládnych návrhov zákonov, jeden prezidentom vrátený zákon o sociálnych službách a množstvo poslaneckých návrhov zákonov. O tých sa hovorilo už na predchádzajúcej riadnej schôdzi, ale plénum opäť odsunulo prerokovanie návrhov. „Som presvedčený o tom, že národná rada by mala prerokovať v tomto volebnom období všetky návrhy zákonov, ktoré boli podané,“ myslí si Hrušovský, ktorý chce o svojom postoji v pondelok na poslaneckom grémiu presviedčať predsedov poslaneckých klubov.

Hrušovský dostal od predsedu poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára list, v ktorom ho žiada, aby ako šéf poslaneckého klubu KDH vyzval jeho členov k podpisu návrhu na zvolanie schôdze NR SR so štyrmi bodmi programu. Jedným z nich je práve žiadosť o prerokovanie návrhu o zrušení priestupkovej imunity. Dva ďalšie návrhy SaS smerujú k zvolaniu osobitných výborov na kontrolu SIS a branno-bezpečnostného výboru. SaS ďalej navrhuje schválenie uznesenia, aby sa parlament obrátil na prezidenta s požiadavkou, aby splnil rozhodnutie národnej rady a vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. „Ja budem v pondelok na poslaneckom grémiu rokovať s ostatnými predsedami poslaneckých klubov a po rokovaní a ich stanovisku buď zvolám alebo nezvolám schôdzu NR s tými bodmi programu,“ povedal predseda parlamentu

Aj podpredseda NR SR Milan Hort (SDKÚ-DS) informoval Hrušovského, že rovnako predkladá identický návrh uznesenia, ako Kollár – teda žiadosť prezidentovi, aby vymenoval Čentéša za šéfa prokuratúry. „Je to gesto a silná výzva na pána prezidenta, lebo ústavne národná rada zvolila a teda je len na rozhodnutí pána prezidenta, aby sa on sám rozhodol, je pravdou, že ústava nestanovuje termín, do ktorého má pán prezident vykonať rozhodnutie národnej rady,“ dodal s tým, že by tak mal prezident urobiť čo najskôr. Podľa neho by bolo žiaduce, aby aj Ústavný súd rozhodol čo najskôr a možno ešte kým sa skončí funkčné obdobie súčasných poslancov (za ktorých sa Čentéš volil) o sťažnostiach, súvisiacich s voľbou šéfa prokuratúry a nevymenovaním Čentéša. Prezident týmito verdiktmi podmieňuje svoje rozhodnutie o vymenovaní Čentéša.

Hrušovský si nemyslí, že by sa v parlamente na schôdzi malo hovoriť o kauze Gorila. „Čím menej budeme politicky o tejto veci rokovať, tým väčšiu slobodu a nezávislosť budú pociťovať všetci tí, ktorí sú zo zákona určení, aby vec objasnili, nezávisle vyriešili,“ myslí si Hrušovský. Nevidí dôvod, prečo by mala národná rada prijímať uznesenia, ktorými by určovala orgánom činným v trestnom konaní, ako majú konať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu