Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Názorové testy vám poradia, komu dať 10. marca hlas

Testy absolvujete aj cez smartfón či tablet
Testy absolvujete aj cez smartfón či tablet

BRATISLAVA – Občanom, ktorí stále nevedia, komu odovzdajú 10. marca v predčasných parlamentných voľbách svoj hlas, môže pri rozhodovaní pomôcť stránka KohoVolit.eu.

Rovnomenné občianske združenie dnes na webe spustilo dva názorové online testy. Voličom pomôžu nájsť politickú stranu a poslancov, ktorých názory sa najviac zhodujú s ich vlastnými. „Chceme, aby ľudia mali príležitosť rozhodovať sa nielen podľa bilbordu, ale aj podľa toho, čo skutočne poslanci a politické strany robia,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii zakladateľ združenia KohoVolit.eu Michal Škop.

V prvom teste možno odpovedať na 32 otázok na témy od zdravotníctva, cez dane až po EÚ. Test vyhodnotí, ako veľmi sa odpovede užívateľa zhodujú s názormi jednotlivých strán. V druhom teste si možno vyskúšať hlasovanie o 21 skutočných zákonoch, ktoré prerokoval parlament počas aktuálneho voleného obdobia.

„Užívateľa ako keby posadíme priamo do parlamentu a hlasuje prese o tých veciach, o ktorých rozhodovali poslanci,“ poznamenal Škop. Tento test ukáže, ktorí poslanci sú občanovi názorovo najbližší. To môže pomôcť pri rozhodovaní sa, komu odovzdá volič preferenčné hlasy. Na 32 požadovaných otázok odpovedala z parlamentných strán zatiaľ len jedna, a to Most-Híd. Z nových alebo mimoparlamentných strán zareagovali SMK, ĽS-HZDS, Zmena zdola, 99% - občiansky hlas, Slobodné slovo Nory Mojsejovej, Strana občanov Slovenska, Právo a spravodlivosť. Ako uviedol hovorca KohoVolit.eu Kamil Gregor, odpovede v krátkom čase avizovali aj ďalšie z oslovených strán.

Otázky do oboch testov vybralo združenie na základe ankety medzi voličmi pomocou sociologických výskumov tém, ktoré občania považujú za dôležité. Vďaka tomu sa volič dozvie názory strán i na problémy, o ktorých sa v predvolebnej kampani nehovorí. „Jednou z našich snáh je, aby sa pri krčmových debatách o politike nehovorilo len o tom, kto má krajší bilbord, ale napríklad aj o tom, kto a prečo napríklad zakázal hazard v krčmách,“ uviedol Škop.

Predvolebné testy 2012 vznikli vďaka spolupráci s Demagog.sk. Obidva možno absolvovať aj prostredníctvom smartfónu či tabletu. Podľa Škopa si v susednej Českej republike robí voličský test päť až desať percent voličov, v Holandsku je to takmer polovica, v Nemecku zhruba tretina. Voličské testovanie robí združenie na Slovensku už po piaty raz - trikrát sa mohli hlasujúci otestovať prd parlamentnými, raz pred komunálnymi a raz pred voľbami do europarlamentu.

Občianske združenie KohoVolit.eu spustilo na Slovensku v polovici decembra na základe českej predlohy aj projekt NapisteIm.sk. Občanom umožňuje komunikovať s politikmi jednoduchšie. Prostredníctvom stránky môžu posielať e-maily svojim voleným zástupcom - poslancom NR SR, ale aj starostom či členom miestneho zastupiteľstva. Aplikácia pomáha užívateľom nájsť vhodného politika na základe regiónu, politickej strany či tém, ktorým sa venuje. Ľudia sa cez aplikáciu vyjadrujú k návrhom zákonov, pýtajú sa na konkrétne problémy vo vnútroštátnej i európskej politike. Užívatelia majú na stránke k dispozícii aj štatistiky, ktorí politici odpovedajú, a ktorí nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu