Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mimoparlamentné strany rokovali aj o "superstrane"

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nové politické subjekty, ktoré kandidujú v marcových voľbách do Národnej rady SR, plánujú v priebehu budúceho týždňa spoločne vyzvať ľudí, aby volili mimoparlamentné strany. Pre TASR to potvrdil volebný líder Strany občanov Slovenska (SOS) Peter Marček. K výzve sa podľa neho pripojí PRÁVO a SPRAVODLIVOSŤ, Strana zelených, SDĽ, strana Robíme to pre deti - SF (RTPD-SF) a Náš kraj.

Otázna je účasť Strany + 1 hlas a politického subjektu Národ a Spravodlivosť. Medzi pozvanými neboli hnutia 99 percent - občiansky hlas a OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti.

"Chceme ponúknuť voličom alternatívu oproti parlamentným stranám - dinosaurom, ktoré sú tam už 22 rokov a doviedli Slovensko do takej situácie, v akej sa nachádza. Do situácie, keď sa musia uťahovať opasky, keď máme najnižšie platy v EÚ, máme najnižší dôchodok, dostávame najnižšie dotácie pre poľnohospodárov, kde sa nedávajú financie na šport a je zlá vymožiteľnosť práva," vysvetlil Marček. Už v pondelok (5.3.) chce navyše líder SOS oboznámiť verejnosť s pripravovaným "privatizačným podvodom" okolo SPP.

S vlastným návrhom na spoluprácu pred voľbami prišla aj Strana + 1 hlas. Tá bola dokonca pripravená odstúpiť z volieb, ak by sa iná strana zaviazala, že bude v prípade úspechu po voľbách presadzovať niektoré z jej požiadaviek. Rokovania v súvislosti s touto výzvou uskutočnili v piatok (2.3.) za účasti SOS, RTPD-SF, 99 percent a strany Zelení.

"Strany sa jednomyseľne zhodli na pokračovaní v rokovaniach o výbere jednej volebnej 'superstrany' zo zúčastňujúcich sa strán, ktorá môže byť rozhodujúcim prvkom povolebného vývoja," napísal volebný líder Strany + 1 hlas Alexander Kernaševič. Ktorý subjekt by mohol byť superstranou, sa však podľa neho na rokovaniach nehovorilo. Marček sa od tohto vyhlásenia dištancoval.

S návrhom na spoluprácu prišlo aj hnutie 99 percent. Listom 13. februára predsedov nových strán vyzvalo na diskusiu o možnostiach predvolebnej a povolebnej spolupráce. Jeden z lídrov subjektu Ivan Weiss v rozhovore nepriamo potvrdil, že hnutie očakávalo ich odstúpenie z volieb a vyhlásenie podpory 99 percent.

"Nikoho sme nežiadali o odstúpenie z volieb. O vývoji a priebehu rokovaní nebudeme informovať," oponovala hovorkyňa hnutia Michaela Salajová.

V priebehu tohto týždňa sa objavili informácie o tom, že ponuku na odstúpenie by mohli prijať SDĽ a Zelení. Predstavitelia oboch strán to však popreli a Salajová tieto informácie nechcela komentovať. "Nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť informácie týkajúce sa rozhodovania iných politických subjektov," vysvetlila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu