Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najlepšie hlášky policajtov: Pozrite sa do ich "zeleného" sveta!

Niektoré výroky policajného šéfa zľudoveli
Niektoré výroky policajného šéfa zľudoveli

BRATISLAVA - Zvláštny jazyk policajtov už roky ohuruje divákov pred televíznymi obrazovkami, novinárov a určite aj zadržaných kriminálnikov pri výsluchu. Prinášame vám sondu do ich sveta plného absolvovaných priestrelov, opisných trpných rodov a krátkych guľových zbraní.

Svojim slovníkom sa preslávil súčasný šéf polície Jaroslav Spišiak. Jeho výrok o poškodenom, ktorý "absolvoval priestrel lebky," zľudovel a môžete ho nájsť na sociálnych sieťach, najmä vo fórach o čiernom humore.

Spišiakovi slúži ku cti, že vie držať jazyk za zubami a informácie, ktoré sa nemajú dostať na verejnosť, neprezradí. Niekedy však má na mále. "V prípade sa zmenilo to, že sa nezmenilo nič," vyjadril sa na jednej z tlačových konferencií. "... poviem aj mená...Nepoviem," zaťal sa inokedy.
 
Policajný prezident občas naznačí, ako sa veci majú. "Oni vedia, že prečo, aj my vieme, že prečo. Toľko stačí povedať, že my vieme, že oni vedia," povedal ešte v období, keď bol zástupcom šéfa polície.
 
Ani hovorcovia policajného zboru za Spišiakom nezaostávajú. Zvodky o dianí v krimisvete, ktoré pravidelne zverejňujú, sa hemžia špecifickými slovnými obratmi. Lupič v ich textoch nepoužíva pištoľ, ale "krátku guľovú zbraň," z trezoru nezoberie zlaté šperky, ale predmety zo "žltého kovu," nevloží ich do tašky Nike, ale do "tašky so symbolom fajky" a pri úteku si neporaní nohu, ale zásadne len "dolnú končatinu."
 
Ochrancovia zákona milujú jeden jediný gramatický tvar - opisný trpný rod. Nezvestnú Alexandru nenašli, ale "bola nájdená," vzorky na expertízu nezaslali, ale "boli zaslané." Policajti sa tiež radi pochvália. Najčastejšie prípad vyriešia "dôkladnou a svedomitou prácou," prípadne "kvalitnou operatívnou činnosťou."
 
Samostatnou kapitolou sú texty mestských policajtov s nadpismi ako "Dvaja bratia sa oddávali marihuane," či "Pod rúškom noci čistila žumpu." Ukážky iných zvodiek, ktoré sú pravdepodobne staršieho dáta, priniesol portál showbiznis.sk:
 
"Nepoučiteľný
Hliadka privolaná na ul.Hrnčiarská, kde za bytovkami ležal zakaleným pohľadom  Stanislav R z Modry, pri bližšom pohľade zistené, že prchavou látkou z riedidla sa dostal do stavu nepríčetnosti, aj keď v minulosti sa podrobil odvykaciej kúry, zrejme zvolil si špatnú cestu k návratu do života, škoda ho.
 
Podarený sused
Majiteľ pozemku sa nestačil diviť - čudovať, keď zistil, že na jeho pozemok na konci ul. Kalinčiakova neznáma osoba uložila niekoľko tatroviek zeminy. Po šetrení hliadky bolo zistené, že zeminu uložil sused , ktorý na vedľajšom pozemku stavia svoj doma a ktorý chcel zeminu rozhrnúť na vedľajšom pozemku. Možná chcel ušetriť avšak teraz ho to vyjde drahšie."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu