Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Situácia v nemocniciach je vážna: Uhliarik odstúpiť nemieni!

Ivan Uhliarik Zobraziť galériu (7)
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Vláda sa s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia opäť nedohodla. Po takmer deviatich hodinách rokovania to oznámil prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula, ktorý robil na rokovaní sprostredkovateľa. Od včerajšej polnoci je platných okolo 1200 výpovedí lekárov.

Veľká výzva pacientom: Máte skúsenosť s tým, že nemocnica a lekári zanedbali svoju povinnosť? Zrušili vám operáciu, poslali z nemocnice domov a ohrozili vaše zdravie? Napíšte nám.

tipy@topky.sk


Piatok 2. 12. 2011

07:30 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik si podľa premiérky Ivety Radičovej uvedomuje svoju zodpovednosť. „V aktuálnej situácii je potrebné zabezpečiť čo najskoršie postupné zrušenie núdzového stavu vo vybraných obvodoch,“ reagovala premiérka Radičová prostredníctvom tlačového oddelenia na otázku, či zvažuje podanie návrhu na odobratie poverenia Ivanovi Uhliarikovi viesť rezort zdravotníctva.

Štvrtok 1. 12. 2011

20:10 Od vyhlásenia núdzového stavu previezli medzi nemocnicami v rámci celého Slovenska troch pacientov. A to z Ružomberka do Liptovského Mikuláša, Trenčína a Trstenej. Informovala o tom na dnešnom brífingu v parlamente šéfka Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Andrea Smolková. "Dnes je už situácia iná, stav sa upravuje a pacientov je možné previesť naspäť," upozornila Smolková.

Rokovania LOZ so šéfom parlamentu pokračujú v piatok

19:39 Ani dnešné hodinové rokovanie predsedu Lekárskeho odborového združenia Mariána Kollára a predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) sa neskončilo dohodou. Obe strany tvrdia, že rozhovory v tomto zložení budú pokračovať v piatok 2. decembra.

19:24 SPRÁVA OD PACIENTA: Nemám skúsenosť s tým, že by lekár zanedbal svoju povinnosť. Moja dnešná skúsenosť. A aj napriek núdzovému stavu sa mladá, ambiciózna a úspešná lekárka - jedna z tých, ktorí trvajú na svojej výpovedi - naplno venuje svojim pacientom v 24-hodinovej službe, hoci je pod psychickým tlakom a má pocit, že jej nadriadený jej od rána stojí s revolverom pri hlave. Aj keď svoju prácu vždy vykonávala maximálne zodpovedne, je pod drobnohľadom a "supy" striehnu, či v takejto napätej situácii neurobí nejakú chybu. A keď vy, ako pacient, vidíte ako má slzy na krajíčku, musí byť aj vám do plaču, že si niekto dovolí nazvať darmožráčom človeka, ktorý pre mnoho ľudí toľko urobil a svoju prácu vykonáva zodpovedne a rád. No dovolil si vyjadriť svoj názor a bojovať za svoje požiadavky.

18:55 Minister Uhliarik na tlačovej besede informoval aj o aktuálnej situácii v nemocniciach. Pôvodne boli výpovede v 31 zariadeniach, dnes sú v 25. „Všetky nemocnice na Slovensku zabezpečujú minimálne akútnu zdravotnú starostlivosť, vrátane Bratislavy,“ informoval minister o zariadeniach, ktorých sa týka núdzový stav. Komplexnú starostlivosť poskytuje z uvedených nemocníc Univerzitná nemocnica v Košiciach a niektoré oddelenia v Trstenej a v Poprade. Pracovisko Univerzitnej nemocnice na Kramároch, konkrétne oddelenie chirurgie a urológie, neprijíma nových pacientov. Posúvajú ich do Ružinova a Petržalky.

18:30 Líder lekárskych odborárov Marián Kollár verí, že na dnešnom rokovaní s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským (KDH) dospejú k dohode. "Uvidíme, či to takto nebude lepšie, skúsime iné garde. Dôležitý nie je počet rokujúcich, ale výsledok," reagoval predseda Lekárskeho odborového združenia na otázku, prečo sa na rokovaní nezúčastní minister zdravotníctva, len šéf LOZ a predseda parlamentu.

Minister Uhliarik z postu neodstupuje

17:50 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je pripravený vzdať sa svojej funkcie v prípade, ak to bude jedinou požiadavkou Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na ukončenie protestnej akcie, v rámci ktorej nemocnice opustili stovky lekárov. Uhliarik si však nemyslí, že jeho zotrvanie na poste ministra je pre odborárov jedinou prekážkou. "Ja osobne nie," odpovedal na otázku, či sám neuvažuje o odstúpení.

Podľa jeho straníckeho šéfa Jána Figeľa (KDH) sa predstaviteľom vlády podarilo už na rokovaniach v stredu (30.11.) dosiahnuť dohodu na deviatich z desiatich bodov. Posledným je rozdielny postoj k platom lekárov. "Ponuka, ktorá vychádza z úspor v rámci rezortu a je veľmi výrazná, umožňuje v horizonte budúceho roku dôjsť na úroveň u začínajúcich lekárov takmer 1000 eur a u atestovaných takmer 1800 eur," poukázal. Táto ponuka bude podľa neho platiť aj počas dnešného rokovania predstaviteľov vlády, parlamentu a odborárov.

17:10 Nemocnica svätého Michala v Bratislave je pripravená pomôcť ostatným zdravotníckym zariadeniam, informoval o tom hovorca ministra vnútra Gábor Grendel. Ako dodal, prípady, ktoré sa doteraz vyskytli, riadne zvládla a žiadne mimoriadne situácie zatiaľ nemusela riešiť.

17:06 (UN Martin) Nemocnica popiera informácie, že by neprijímala pacientov z iných nemocníc. "V prípade potreby je naša nemocnica naďalej pripravená pomáhať riešiť aj akútnych mimoregionálnych pacientov, a to po dohovore s konkrétnymi pracoviskami okolitých nemocníc," uviedla vo štvrtok hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

16:50 Košická bezpečnostná rada nenavrhla zrušiť núdzový stav, ten bude naďalej v platnosti z dôvodu požiadaviek z iných obvodov na výpomoc.

16:46 (UNB Bratislava) V UNB dnes do práce neprišlo 348 lekárov, z nich 265 má od dnešného dňa platnú výpoveď. V spolupráci s krajským operačným strediskom niektorých pacientov posielali do iných blízkych nemocníc, napríklad do Nemocnice Svätého Michala alebo do Národného onkologického ústavu.

16:45 (Žilinský kraj) Nemocnice v Dolnom Kubíne, Čadci, Liptovskom Mikuláši a Trstenej momentálne dokážu zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov.

16:41 (Bratislava) Nemocnica svätého Michala je pripravená pomôcť ostatným zdravotníckym zariadeniam, ktoré v súčasnosti môžu mať problémy pre masový výpadok lekárov.

16:39 (Zvolen, Krupina) Nemocnice, ktoré prevádzkuje spoločnosť AGEL SK, pracujú aj dnes v nezmenenom režime. Výpovede tam totiž nedal ani jeden lekár.
 

Česká armáda nám môže poslať 30 lekárov!

16:36 V piatok začne mimoriadne zasadanie vlády ČR, ktoré zvolal premiér Petr Nečas. Na programe bude jediný bod - pomoc českej strany slovenskej vláde pri riešení núdzovej situácie v zabezpečovaní zdravotníckej starostlivosti. Ak by sa obe strany dohodli a pomoc by bola potrebná, Česko vyšle 30 armádnych lekárov, informácie zverejnil denník iDnes.cz.

16:32 Ak lekár nenastúpi v čase vyhláseného núdzového stavu do nariadenej služby, polícia bude individuálne posudzovať následky, ktoré môžu takýmto konaním vzniknúť.
 

Súkromní lekári hrozia prerušením práce v ambulanciách


16:30 Súkromní lekári chcú ostať pri pacientoch, zároveň však upozorňujú, že ďalšie zníženie platieb za poistencov štátu, môže byť pre zdravotníctvo katastrofou. O ďalšom postupe rozhodne Asociácia súkromných lekárov na mimoriadnom valnom zhromaždení 14. decembra.

16:26 (FN Trenčín) Lekári dnes do pohotovostnej služby nastúpili. Podľa námestníčky riaditeľa Terézie Drobnej ešte predpoludním mali informácie o tom, že napríklad chirurgovia tak nespravia.

16:19 (FN Trnava) Okrem toho, že niektorých trnavských pacientov prevážajú do Galanty, nemocnica požiadala o pomoc aj Bratislavskú fakultnú nemocnicu. Okrem neurológie sa situácia komplikuje aj na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde chýba šesť lekárov.

16:17 SPRÁVA OD PACIENTA: Zdravotná poisťovňa mi dnes poslala nedoplatok vo výške 2,5,- eura z roku 2009. To vedia vymáhať aj po troch rokoch. Zaujíma ma, kto zaplatí všetky tie zbytočne vykonané predoperačné vyšetrenia, ktoré sa budú musieť robiť nanovo. Mali by to tým lekárom zosobniť. Alebo má zdravotníctvo povolenie od platiteľov nemocenského poistenia na zbytočné rozhadzovanie našich peňazí?

16:12 Šéf zboru poradcov premiérky vyzval traumatológa a člena LOZ Petra Malinovského, aby sa ospravedlnil premiérke a prezidentovi. Udajne porušil zákon o zdravotnej starostlivosti, keď sa na verejnosť dostali informácie o zdravotnom stave premiérky a prezidenta.

16:03 (UN Martin) Lekári pracujú v štandardnom režime a poskytujú pacientom neodkladnú aj odkladnú zdravotnú starostlivosť, informovala hovorkyňa UNM Katarína Kapustová. V nemocnici vykonávajú aj plánované hospitalizácie a operačné zákroky.

15:57 (NsP Lučenec) Lekári sa s vedením NsP dohodli na navýšení platov aspoň o deklarovaných 300 eur., sú však pripravení reagovať v prípade nedodržania dohody. Dnes ešte všetkých pacientov riadne ošetrili a po dohode s vedením nemocnice nastúpia aj do nočných služieb.

15:54 (FN Trnava) Na neurologickom oddelení je v súčasnosti hospitalizovaných 8 pacientov, 3 na cerebrálnej jednotke a 5 na lôžkovej časti. O nich sa stará jeden lekár a zdravotnícky personál. Ešte včera boli k dispozícii traja lekári, no dvaja sú od dnes práceneschopní, zostal iba primár. Všetky nové prípady, ktoré potrebujú hospitalizáciu na neurológii, sú presmerované do Galanty.

Smer opäť vyzval Uhliarika, aby odstúpil

15:37 Smer-SD očakáva, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) ešte dnes odstúpi. Ak to neurobí, žiada premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby v piatok 2. decembra navrhla prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi zrušiť Uhliarikovi poverenie viesť rezort.

15:29 Telefónna informačná linka ministerstva zdravotníctva funguje bez problémov. "Ľudia volajú od rána nepretržite, a to už tretí deň," povedala operátorka linky. Dodala, že väčšina telefonátov je všeobecná a ľudia sa len potrebujú s niekým porozprávať o vzniknutej situácii. "Niektorým stačí to, že sa nám vyrozprávajú a my ich upokojíme," uviedla.

15:26 (Žilinský samosprávny kraj) ŽSK má v nemocniciach v Liptovskom Mikuláši, Trstenej, Dolnom Kubíne a Čadci, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, od 1. decembra 2011 zabezpečenú akútnu zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov.

15:25 (Nitriansky kraj) Situácia v nemocniciach je počas dnešného dňa pokojná, vážnejší problém sa nevyskytol. Fakultná nemocnica v Nitre poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť, nemocnice v Topoľčanoch, Leviciach, Nových Zámkoch a Zlatých Moravciach pracujú v normálnom režime bez obmedzenia. Výraznejší nárast pacientov nezaznamenali.

15:11 (Zemplín) Štrajk, ktorý iniciovala Slovenská lekárska únia špecialistov, podporuje viacero lekárov na území Zemplína. Niektorí z nich svoje ambulancie na základe výzvy SLÚŠ na čas zatvorili, iní dnes pracujú v nezmenenom režime.
 

Detskej FNsP v Bratislave hrozí, že nebude mať žiadneho chirurga

14:57 (Detská FNsP Bratislava) Malých pacientov dnes odmietlo prísť do práce liečiť spolu 39 lekárov. Najviac, až devätnásť ich nenastúpilo do práce na klinike detskej chirurgie. Podľa anestéziológa Jána Sýkoru hrozí, že v nemocnici čoskoro nebude žiadny chirurg. "Klinika úrazovej chirurgie v súčasnosti má len primára a prednostu, ktorí sú vážne chorí. Chirurgická klinika má primára a prednostu, ktorí sú tam dva dni a do služby ich vystrieda neatestovaný lekár," informoval Malinovský. Podobne je to podľa neho na ďalších interných oddeleniach na Kramároch a tiež v nemocniciach na Antolskej, v Ružinove či v Starom Meste, ktoré patria pod UNB.

14:55 (Trnavský kraj) V TSK dnešný štrajk lekárov-špecialistov neohrozil bežnú prevádzku polikliník v Galante, Trnave, Dunajskej Strede ani Senici.
 

Malacky sú pripravené pomôcť pacientom z okolia

14:48 Nemocnica v Malackách je pripravená pomôcť pacientom zo spádového regiónu Záhoria, ale aj pacientom z priľahlých spádových oblastí či pacientom z Bratislavy. Nemocnica nepristúpila k žiadnym obmedzeniam prevádzky a poskytuje naďalej neodkladnú, ale aj plánovanú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom.

14:37 Lekári, ktorí k 1. októbru podali výpovede sa musia na svoje miesta vrátiť všetci, alebo sa z nich nevráti nikto. Povedal to dnes predseda LOZ Marián Kollár.

Členovia LOZ

Členovia LOZ Peter Malinovský,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


14:37 SPRÁVA OD PACIENTA: Včera večer som išla so svojou 87-ročnou matkou na pohotovosť v Trnave pre jej veľké bolesti brucha. Kvôli krízovej situácii som mala obavy, či moju mamu ošetria. Z pohotovosti pre dospelých nás doktorka po vyšetrení a odobratí krvi poslala na chirurgickú pohotovosť. Tam lekár mamu vyšetril, poslal ju na röntgen brucha a pľúc, následne na sonografiu brucha.
Môžem povedať, že všetci lekári a sestričky, s ktorými sme prišli do styku boli veľmi príjemní - aj keď sme dlhšiu dobu čakali (bolo tam dosť pacientov). Matka bola hospitalizovaná pre ohrozenie prasknutia pruhu a v najbližších dňoch ju čaká operácia. Skutočne klobúk dolu pred týmito doktormi, ktorí sa správali ľudsky a vysoko profesionálne aj za týchto stresujúcich podmienok tohto krízového stavu. Veľmi im za to ďakujem.

Nemocnica Ružinov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


14:25 Situácia v NsP v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trebišove i Michalovciach, ktoré boli pôvodne v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, je normálna. V súčasnosti patria tieto zariadenia do siete Svet zdravia. "Jedine v spišskonovoveskej nemocnici dali lekári výpovede. Do včera ich bolo pätnásť. Dnes už všetky výpovede stiahli a nemocnica funguje v normálnom režime, takisto aj ostatných osem nemocníc našej siete," uviedla vo štvrtok hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Veronika Deckerová.

14:15 Negatívne nálady spojené s kritickou situáciou v zdravotníctve, ktorá na Slovensku nastala, panujú podľa politológov skôr voči lekárom ako voči politikom, potvrdili Miroslav Kusý aj Ján Baránek. Obaja sa zhodli, že lekári by si zaslúžili viac, no v súčasnej situácii sú ich požiadavky neprimerané a je logické, že hnev ľudí sa obracia proti nim.

14:10 SPRÁVA OD PACIENTA: Košice, "stará nemocnica", gynekológia. Po včerajších dobrých správach som dnes ráno naklusala na príjem, ale zo zajtrajšej operácie nebude nič, lebo, citujem "aristi neprišli do práce". Poslali ma domov! Preobjednali ma na pondelok (príjem), ale či ma znova nevrátia domov, to mi nevedeli povedať.

14:07 (Kysucká nemocnica v Čadci) Nemocnica v dôsledku chýbajúcich lekárov oslovila aj lekárov z Ukrajiny.

Lekári v Lučenci odmietli nadčasy v službách

13:59 (Všeobecná NsP Lučenec) Vedeniu dnes ráno 40 lekárov oznámilo, že na podporu požiadaviek lekárskych odborárov odmietajú nastúpiť do nočných a víkendových služieb nad limit stanovený zákonníkom práce. Nemocnica by tak nebola schopná poskytovať zdravotnú starostlivosť.

13:56 SPRÁVA OD PACIENTA: Aj v tejto situácii nemám zlé skúsenosti s lekármi. Dcéra išla dňa 30. 11. 2011 k svojej obvodnej lekárke, nakoľko ju seklo v krížoch. Okamžite volala sanitku na prevoz do nemocnice (žiaľbohu tú jej neposkytli). Na príjme ale aj na oddelení sa o ňu lekári postarali k spokojnosti (Rooseveltova fakultná nemocnica v Banskej Bystrici).

LOZ chce dnes poobede opäť rokovať

13:54 LOZ chce riešiť kritickú situáciu na ďalšom rokovaní. Odborári sa podľa ich predsedu Mariána Kollára majú stretnúť vo štvrtok poobede, resp. vo večerných hodinách s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským.

13:50 (NsP Partizánske) Podľa riaditeľa Gabriela Krbúšika sa dnes lekári špecialisti do štrajku nezapojili. Do štrajku sa nezapojili ani oslovení súkromní špecialisti v meste. Súkromný gynekológ, ktorý nechcel byť menovaný, uviedol, že všetci gynekológovia v Partizánskom dnes normálne robia.

(Žiar nad Hronom) Podobná situácia je aj v Žiari nad Hronom. "Nemám informácie o tom, že by niekto nepracoval," uviedol riaditeľ žiarskej všeobecnej nemocnice Rastislav Kubáň. Nemenovaná súkromná lekárka v Žiari síce dnes nepracuje, no nie kvôli štrajku, ale kvôli zdravotným problémom.

13:46  SPRÁVA OD PACIENTA: Mám určený termín operácie na 15. 12. 2011 v nitrianskej fakultnej nemocnici. V stredu na linke určenej pre pacientov fakultnej nemocnice po dotaze, či je môj termín platný alebo nie, mi operátor oznámil, že termín 15. 12. 2011 je véééééľmi ďaleko a on ma vôbec nevie informovať, ako to bude ďalej. Nakoľko je človek už objednaný na predoperačné vyšetrenia, chcela som sa dozvedieť, či ich absolvovať alebo nie. Situácia je zložitá, avšak nechápem význam hotline liniek pre pacientov.

13:40 (Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice) Nemocnica preobjednáva pacientov, ktorým zrušili plánované operácie. V UNLP stiahlo svoju výpoveď k 30. novembru 230 lekárov. Výpovedí ostalo osem - piati lekári ukončili pracovný pomer a trom ešte plynie výpovedná lehota do 31. decembra, informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

13:38 (NsP Dolný Kubín) Dnes sa medzi 28 lekármi, ktorým uplynula výpovedná lehota, rozmohla náhla práceneschopnosť. Dolnooravská nemocnica napriek tomu dokáže pacientom poskytnúť aspoň akútnu zdravotnú starostlivosť. Na oddelení chirurgie ostali namiesto siedmich lekárov už iba traja, na ortopédii dvaja.

13:36 (FNsP J. A. Reimana Prešov) Dnes nenastúpilo do práce 101 lekárov. Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková informovala, že vzhľadom na to boli dnes zrušené všetky plánované operácie. K včerajšiemu dňu stiahli svoje výpovede 36 lekári, takže 135 zatiaľ na výpovediach trvá.

13:08 (Košice) V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura stiahlo svoju výpoveď 230 lekárov. "Výpovedí ostalo osem. Piati lekári ukončili včera pracovný pomer a trom ešte plynie výpovedná lehota do 31. decembra. Žiadnemu lekárovi nebolo nutné nariadiť pracovnú pohotovosť v rámci núdzového stavu," informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Všetci lekári nastúpili normálne do služieb.

12:49 (Dolný Kubín) Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou sa dnes medzi 28 lekármi, ktorým uplynula výpovedná lehota, rozmohla náhla práceneschopnosť. Dolnokubínska nemocnica napriek tomu dokáže pacientom poskytnúť aspoň akútnu zdravotnú starostlivosť. "Všetci lekári ráno nastúpili do práce, no primári mi po vizitách signalizovali, že sa viacerí cítia psychicky vyčerpaní, vystresovaní a z celého diania okolo seba doslova neuroticky zrútení. Preto odišli na ošetrenie a niektorí už nahlásili svoju práceneschopnosť," uviedol krátko predpoludním riaditeľ Jozef Mintál.

12:40 (Košice) Prevádzka všetkých kliník a oddelení funguje v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v štandardnom režime. Pacientov, ktorým zrušili plánované operácie pre výpovede lekárov, preobjednávajú v nemocnici na iné termíny. "Oneskorenie plánovaných hospitalizácií nás mrzí a snažíme sa ich pre pacientov naplánovať čím skôr," uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

12:35 (Trenčín) Lekári zo štyroch oddelení Fakultnej nemocnice Trenčín vo štvrtok nenastúpili do práce, sú práceneschopní. Chýba osem lekárov z interného, sedem z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, štyria gynekológovia a dvaja pediatri. Podľa námestníčky riaditeľa Terézie Drobnej už teraz niektoré oddelenia avizujú, že poobede lekári nenastúpia do pohotovostnej služby. "Ide o chirurgické oddelenie," spresnila. Pre túto situáciu musela nemocnica odložiť plánované operácie. Oddelenia, kde lekári chýbajú, vedia momentálne poskytnúť len akútnu starostlivosť. Podľa Drobnej sa však situácia neustále mení. "Niektorí lekári avizujú, že zajtra (v piatok) bude situácia ešte horšia," uviedla.

12:32 (Banská Bystrica) Šesťdesiatim zo 145 lekárov, ktorí v Rooseveltovej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici nestiahli až do konca výpovednej lehoty výpovede, uložil riaditeľ v rámci núdzového stavu pracovnú povinnosť. Informovala o tom hovorkyňa tejto nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že ostatným sa skončil pracovný pomer a nesmú byť poverení žiadnym výkonom. "Máme informácie, že lekári, ktorým bola uložená pracovná povinnosť, z dôvodu čerpania PN do práce nenastúpili, presný údaj v tejto chvíli nemáme," uviedla Maťašeje.

12:31 (Bratislava) Lekári v súkromnom bratislavskom Medicínskom centre Medifera, ktoré patrí do siete ProCare, dnes pracujú napriek výzve Slovenskej lekárskej únie špecialistov na štrajk, podobne sa rozhodli neštrajkovať a prísť do práce lekári Polikliniky Mýtna či neštátnej polikliniky Pro Bios.

12:30 SPRÁVA OD LEKÁRA: Oklamaní lekári v nemocnici Rastislavova 43 ., Košice tiež štrajkujú a podporujú všetkych lekárov, ktorí momentálne nie sú na svojich pracovných miestach. V nemocnici robíme a riešime iba akútne prípady, planované operácie sme zrušili.
Slúžim pohotovosť a dnes budem všetkých štrajkujúcich lekárov podporovať tým, že nenechám zomrieť pacientku, ktorá krváca a potratila, ktorá rodí a spolieha sa na mňa, že jej pomožem..... nie je to moja a naša slabosť, alebo zbabelosť a dúfam, že všetci pacienti to pochopia správne, že nie som štrajkokaz, ale týmto ich všetkých podporujem a držím nad nimi Hippokratovu métu, tak ako aj oni sa jej nevzdialili, aj keď je to jediná cesta, ako niekto to už konečne musel urobiť...

12:26 Z PORTÁLU LOZ: Denným doktorandom, ktorí nestiahli výpoveď v Univerzitnej nemocnici Bratislava, má byť pozastavené štipendium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského.

12:23 (Kysucká NsP Čadca) Nemocnica dokáže zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu okrem gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, informoval riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. V Kysuckej nemocnici dalo pôvodne výpoveď 22 lekárov, 7 lekárov výpoveď stiahlo. Zdôraznil, že nemocnica má stále záujem o lekárov, ktorí podali výpoveď.

Spor slovenských lekárov s vládou už aj v Bruseli

12:08 Spor lekárov s vládou sa v stredu popoludní dostal aj do povedomia poslancov Európskeho parlamentu, keď slovenský poslanec Jaroslav Paška (SNS) počas rozpravy v pléne uviedol, že intelektuálna elita slovenského zdravotníctva bola nahnaná do práce pod hrozbou väzenia. "Vrcholní predstavitelia mojej krajiny sa zbláznili. Rozhodnutím vlády pani Ivety Radičovej boli najvýznamnejším lekárom-špecialistom, chirurgom, pediatrom, gynekológom či anestéziológom nariadené nútené práce, ako za čias führera či Džugašviliho," uviedol Paška, ktorý je podpredsedom parlamentnej skupiny Európa slobody a demokracie a člen výboru EP pre priemysel, výskum a energetiku.

12:04 SPRÁVA OD PACIENTA: Včera ráno som mala byť operovaná v nemocnici Topoľčany a ráno mi môj lekár oznámil že anesteziológ neprišiel do práce!!! Doktor bol viac rozčúlený ako ja a rozčarovaný z toho "že toto sa pacientom nerobí". Niektoré pacientky vrátane mňa boli už nachystané na operáciu so všetkými prípravami. Bola som prepustená domov s tým, že počkáme, ako sa to celé vyvinie.
Dostať nový termín na operáciu je teda nejasný a pritom je veľmi náročné nakombinovať všetky okolnosti (nebyť chorá, nový termín, vyšetrenia....) tak, aby som bola operovaná čo najskôr, ako mi bolo odporúčané. Taktiež sa v mojej práci malo rozhodovať o mojej budúcnosti, ale vybrala som si cestu zdravia!!!!!

11:59 (FNsP Žilina) Nemocnica dokáže zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť. V žilinskej nemocnici nestiahlo výpovede približne 90 lekárov. Podpredseda LOZ Branislav Serva informoval, že na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny dnes pracujú iba štyria lekári. Piati lekári novorodeneckého oddelenia výpovede stiahli.

11:53 (FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica) Pracovná povinnosť bola dnes uložená 60 lekárom, ktorí podali výpoveď. Oddelenia infektológie, ORL, OAIM (oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny), psychiatrie, ortopédie, hematológie a kliniky urologická, očná a plastickej chirurgie poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť. Konečný počet výpovedí v nemocnici k 30. novembru bol 145.

11:50 (Galanta) Prísun trnavských pacientov v nemocnici zvládajú. Zvýšený počet pacientov zaznamenali na neurologickom oddelení. Na iných oddeleniach v Galante trnavských pacientov neevidovali.

11:47 (Detská FNsP Banská Bystrica) Všetkým lekárom, ktorí dali výpovede, bola uložená pracovná povinnosť, uviedol riaditeľ nemocnice Ján Nosko. Neodkladná starostlivosť je v nemocnici zabezpečená podľa Noska v plnom rozsahu. Na ošetrenie budú pacienti čakať ako v bežnom režime. Pokiaľ ide o plánované operácie, odkladajú sa na najbližší termín.

Česko chce pomôcť armádnymi lekármi

11:38 Česká vláda sa v piatok mimoriadne zíde, aby rokovala o prípadnom vyslaní vojenských lekárov na Slovensko. Český minister Heger oslovil fakultné nemocnice, ktoré však nemajú voľných lekárov. Pomôcť by však podľa neho mohli armádni doktori. Slovenská vláda v stredu oslovila Českú republiku a požiadala o lekárov v odboroch chirurgia, anestéziológia, traumatológia a urológia.

11:35 (NsP Trstená) Všetky oddelenia i ambulancie poskytujú kompletnú zdravotnú starostlivosť vrátane plánovaných operačných výkonov. Do práce dnes nastúpilo 12 z 15 lekárov, ktorým uplynula výpovedná lehota.


Slovensku vraj hrozí vakcinačný chaos!

11:32 Na Slovensku údajne od začiatku decembra hrozí chaos pri zabezpečovaní vakcín na povinné očkovanie detí aj dospelých. Tvrdia to dodávatelia liekov, ale i lekárnici a lekári. Dôvodom je zmena legislatívy, očkovacie látky už totiž nebudú tak ako doteraz uhrádzať zdravotné poisťovne lekárňam, ale priamo lekárom.

11:25 SPRÁVA OD ČITATEĽA: NsP sv. Jakuba v Bardejove. Odd. všeobecnej a úrazovej chirurgie a gynekológia poskytujú len urgentné výkony. Planované operácie zatiaľ na neurčito odložené.

11:09 (FN Trnava) Na horúcu linku 033/59 38 106 dnes dopoludnia volalo okolo pätnásť pacientov. V nemocnici podľa informácií službukonajúcej pracovníčky pracujú všetky oddelenia, len neurológia a interné prijímajú iba akútne stavy. Pľúcne oddelenie je zatvorené.



11:05 (Detská FN Košice) Väčšina lekárov stiahla výpovede a vrátila sa do práce. Dnes nastúpili do práce aj štyria novoprijatí lekári. Situácia je stabilizovaná.


Lekári špecialisti v Klokočine aj Košiciach sa zapojili do štrajku


11:02 (Poliklinika Klokočina) Lekári – špecialisti sa zapojili do štrajku, ktorý na dnes vyhlásila Slovenská lekárska únia špecialistov. Ako informoval kardiológ Štefan Paulov, z 12-tich špecialistov na poliklinike sa do štrajku zapojila polovica. Na dvere ambulancií si vyvesili oznam pre pacientov. „Akútne stavy zastúpia tí druhí, ktorí neštrajkujú, aby žiadny akútny stav nezostal nevybavený. Ostatní pacienti prídu inokedy. Poliklinika je prázdna, mnohí neprišli,“ povedal Paulov.

11:00 (Košice) Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco zatvoril svoju ambulanciu. Na rovnaký krok vyzval všetkých svojich kolegov. Uviedol, že tí špecialisti, ktorí dnes zatvoria pre štrajk svoje ambulancie, sa len bránia.

10:58 (FN Trnava) Situácia v nemocnici je podľa prednostových vážna, hlavne na neurologickom a ARO oddelení. Polovica zo 43 lekárov s výpoveďami, ktorí v stredu prevzali nariadenia o pracovnej povinnosti, dnes do práce nenastúpila. Z nemocnice dnešným dňom odišlo spolu 64 lekárov. Pôvodný stav výpovedí bol 89.

10:50 Z PORTÁLU LOZ: V Trenčíne polícia umiestnila v cele predbežného zadržania niekoľko lekárov a nariadili im psychiatrické vyšetrenie. V tomto štáte zošalela štátna moc? Policajný hovorca Pavol Kudlička túto informáciu poprel.

10:48  SPRÁVA OD PACIENTA:  Dnes bola moja kolegyňa so synom na vopred 6 mesiacov objednanej operácii nohy. Termín bol preložený na neurčito.

Fakultná nemocnica v Trenčíne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


10:43  Z PORTÁLU LOZ:  Neurológia v Trnave nefunguje, ARO odstavené, traumatológia výpovede, int. prakticky nefunguje, detto chirurgia, chcú vyhlásiť traumatologický plán v nemocnici, aby vyriešili Bratislavu, snažíme sa, aby nemocnica bola nefunkčná, musíme sa držať, vedenie LOZu má našu dôveru vo vyjednávaní, musíme im to spočítať.

10:42 O prípadnom rušení oddelení rozhodnú samotné nemocnice. Zdravotné poisťovne spoločne tvrdia, že zabezpečenie zdravotnej starostlivosti je plne v ich kompetencii, oni samy sa do redukcie púšťať nechcú. Oddelenia po hromadnom odchode lekárov nebudú spĺňať personálne kritériá stanovené zákonom.

10:36 (FN Nitra) V nemocnici zostalo 46 výpovedí, ošetrujú len akútne stavy. Za posledné dva dni stiahlo svoju výpoveď 10 lekárov. Len akútnu zdravotnú starostlivosť poskytujú oddnes všetky chirurgické odbory, Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, detské oddelenie, neurológia, otorinolaryngológia a urológia.

10:31 (NsP Liptovský Mikuláš) Od rána podľa informácií zástupcu riaditeľa Ivana Rusnáka funguje nemocnica prakticky v úplne normálnom režime, pripravená poskytovať pacientom akútnu i neakútnu zdravotnú starostlivosť. Všetky oddelenia aktuálne zabezpečujú aj prípadné hospitalizácie pacientov. Neuskutočňujú sa len plánované operačné výkony na chirurgii.
 

V Lučenci ošetrujú len život ohrozujúce stavy!


10:29 (Lučenec) Nemocnica je oddnes paralyzovaná. Ako informoval jej riaditeľ Július Höffer, lekári sa rozhodli podporiť LOZ a nenastúpili do zamestnania, pretože odmietajú porušovať Zákonník práce. Nemocnica teraz ošetruje len život ohrozujúce stavy.

10:25 (Banská Bystrica) Obe fakultné nemocnice - detská aj Rooseveltova - zabezpečujú oddnes v plnom rozsahu len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Plánované výkony robia len na niektorých oddeleniach a v obmedzenom rozsahu. Oddelenia infektológie, hematológie, otorinolaryngológie, anestéziológie a intenzívnej medicíny, psychiatrie, klinika plastickej chirurgie, urologická klinika a očná klinika poskytujú len akútnu zdravotnú starostlivosť. Oddelenie neonatológie by malo podľa hovorkyne Roosveltovej nemocnice Ruženy Maťašeje fungovať.
 

V Bratislave niektorých pacientov posielajú do iných nemocníc!

10:21 (UNB Bratislava) Päť nemocníc, ktoré UNB zastrešuje dnes zabezpečuje akútnu zdravotnú starostlivosť. V spolupráci s krajským operačným strediskom niektorých pacientov v rámci zabezpečenia akútnej zdravotnej starostlivosti posielajú do iných blízkych nemocníc, napríklad do Nemocnice Svätého Michala alebo do Národného onkologického ústavu. Podľa hovorkyne Danice Lehockej je najvážnejšia situácia na ortopédii a traumatológii v niektorých nemocniciach UNB. V tejto chvíli na oddeleniach chýba 287 lekárov, číslo sa však veľmi rýchlo mení, ráno ich bolo 291.

10:16 (Detská FNsP Bratislava) Do práce nenastúpilo 39 lekárov, jediným oddelením, ktoré poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť ostáva Klinika detskej chirurgie, kam dnes do práce neprišlo 19 lekárov z tridsiatich. Všetky oddelenia okrem detskej chirurgie dnes fungujú štandardne, poskytujú aj plánovanú zdravotnú starostlivosť. Nemocnica je pripravená aj na hromadné nešťastia. DFNsP v Bratislave k dnešnému dňu eviduje 85 výpovedí.

09:52 (FN Žilina) Príkazy nemá asi 45 lekárov, o urgentné stavy je postarané. Nemocnica prišla o 90 lekárov, ktorí trvali na odchode, pracovné príkazy v rámci núdzového stavu sa podarilo doručiť približne len polovici z nich. Ohrozené sú najmä gynekologické oddelenie, ARO, úrazovka a urológia, na týchto oddeleniach totiž dali výpovede takmer všetci tamojší lekári.


Situácia vo FN Trenčín sa komplikuje!
 

09:40 (FN Trenčín) Dnes ráno nenastúpili do zamestnania lekári z interného oddelenia, gynekologicko-pôrodníckej kliniky a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Všetky tri oddelenia budú zabezpečovať len akútnu zdravotnícku starostlivosť, informovala námestníčka riaditeľa FN v Trenčíne Terézia Drobná. Výpovede podľa nej nestiahlo 22 lekárov, 124 lekárov výpovede stiahlo.

09:25 Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby pracuje v nepretržitom, v súčasnej dobe posilnenom režime. "Sme pripravení na zvýšený počet transportov a distribúciu pacientov v rámci celého Slovenska," avizovala Dominika Šulková z OS ZZS. Tiesňová linka 155 je k dispozícii 24 hodín denne, avšak tá je predovšetkým pre riešenie akútnych, život ohrozujúcich stavov a neslúži na podávanie informácií o situácii v nemocniciach.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


09:15 (NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach) V bojnickej nemocnici stiahlo výpoveď 16 z 51 lekárov. Lekári vo štvrtok prišli do práce.

09:05 (Trnava) Riaditeľ Fakultnej nemocnice Gabriel Pavelek dnes ráno odmietol novinárom poskytnúť aktuálne informácie o personálnom zabezpečení ním riadeného zdravotníckeho zariadenia. Informovať bude až po dopoludňajšom rokovaní bezpečnostnej rady na Obvodnom úrade v Trnave. Naznačil však, že od stredy sa stav nezmenil.

8:47 (DFN Košice) Nemocnica funguje dnes v bežnom režime. „Všetky oddelenia fungujú v normálnom režime a nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Po vyhlásení núdzového stavu nastúpili dnes ráno do práce všetci lekári s výpoveďami. Neevidujeme žiadne hromadné ohlásenie práceneschopnosti. Oznámenie o pracovnej povinnosti sa nepodarilo doručiť iba jednému kolegovi,“ uviedol dnes ráno námestník nemocnice Igor Jenča.


LOZ: Lekári, dnes pokojne oddychujte!

08:10 Z PORTÁLU LOZ: "Dnes pokojne oddychujte, Bratislava, Bystrica, Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trnava, Dolný Kubín, Čadca, Poprad, Prešov, Nitra, Bojnice a ďalšie nemocnice budú dnes bojovať. My, čo sme doma, konečne so svojimi rodinami, ich podporujme SMSkami, komentármi na webe, telefonicky... Nič nie je stratené." Podľa odborárov chce pritom vláda súčasnú situáciu hnať až na hranu.

08:06 Riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Miroslav Bucha poprosil kolegov lekárov, aby zostali na svojich pracoviskách. UNB je najväčším poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti na Slovensku a má najväčšiu spádovú oblasť. "Ak v nej nebudú lekári, nebude schopná zabezpečiť komplexnú zdravotnú starostlivosť," zdôraznil s tým, že robia všetko, aby zabezpečili aspoň minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Situácia je podľa neho vážna.

08:01 SPRÁVA OD PACIENTA: Som študentka strednej školy. Študujem v Bratislave no bývam poblíž Trnavy. Piatok (25.11) po návrate domov zo školského internátu ma začala pobolievať ľavá oblička, utlmila som bolesť tabletkou, no keď v noci prestala účinkovať, dostala som 3-hodinový silný, veľmi bolestivý obličkový záchvat. Vydržala som do rána, a potom ma rodičia zobrali na detskú pohotovosť do Trnavy. Počkali sme, prišli sme dnu, a síce som mala druhý deň nepretržite bolesti, nebolo mi vykonané žiadne vyšetrenie. V ambulancii som bola asi 3 minúty, zatiaľ sa sestrička stihla posťažovať, prečo mám európsky preukaz, aj keď ten je platný všade, lebo normálny som mala na internáte. Antibiotiká som dostala, dovoľujem si povedať "z brucha" bez určenia diagnózy, vyšetrenia moču alebo obyčajného prehmatania, skúsenia citlivosti. Taktiež som dostala lieky od bolesti, zo slovami "v pondelok choďte obvodnému lekárovi ,ten vás pošle." Tak som bola v bolestiach až do utorka, kedže lieky od bolesti len utlmili a len na pár hodín a lieky od obvodného museli účinkovať. Dosť smutné mi však príde, čo si mama všimla, až keď sme sedeli v aute. V papieri, ktorý mi dala lekárka na pohotovosti, som mala napísané veci ako "brucho hmatatelné, koža čistá, oči, uši, nos, hrdlo v poriadku" atď. To nás zarazilo... Lekárka nevstala od stola a ja som stála celý čas v bunde pri dverách, jediná jej činnosť bola ťuk ťuk do počitača a choďte obvodnému. Ale ak by sa mi niečo stalo, je krytá, v papieroch mám vyšetrená...

07:53 SPRÁVA OD PACIENTA: Som znechutená zo správania slovenských lekárov. Aj môjmu 18-mesačnému synovi tento týždeň zrušili operáciu očí ( v BA na Kramaroch), našťastie jeho stav nie je akútny, ale plne súcitim so všetkými matkami a ostatnými vážne chorými pacietami, ktorí sú plne závislí na lekárskej pomoci.

07:40 SPRÁVA OD PACIENTA: Som matka 11 ročnéhosyna, ktorý musí ísť 7.12. na operáciu krčných mandlí. Ale práve som si prečítala, že nemocnica v Nitre ruší nateraz všetky plánované operácie. Takže neviem, či bude zoperovaný a vraj je jeho stav veľmi vážny, nakoľko mi jeho doktor povedal, že musí byť do Vianoc operovaný inak mu hrozia vážne následky :D Takže teraz môžem čakať do neviem kedy a syn môže mať kvôli tomu trvalé následky. Neviem teraz, ako mám postupovať ďalej, dúfam že sa situácia v dohľadnej dobe vyrieši.

07:12 (NsP v Považskej Bystrici) Vedenie nemocnice eviduje k 1. decembru už len dve z pôvodne 31 podaných lekárskych výpovedí. Dnes o tom informoval riaditeľ nemocnice Peter Rendek. "V jednom prípade ide o zamestnanca na plný úväzok, v druhom prípade o zamestnanca, ktorý v nemocnici pracuje len na 40-percentný úväzok. Nemocnica s poliklinikou môže teda bez problémov pokračovať v štandardnom a zabehnutom režime poskytovania zdravotnej starostlivosti," uviedol Rendek.

Lekárski odborári nedospeli k dohode s vládou

00:59 Predseda LOZ Marián Kollár povedal, že na dnešnom rokovaní išli s ponukou pod " mandát, ktorý sme dostali od našich ľudí". To znamenalo zvýšenie základných miezd na úroveň 5,3 eura až deväť euro na hodinu. Ponuka vlády sa okrem poslednej etapy prakticky nezmenila, poznamenal.

"Sme sklamaní, že nedošlo k dohode." Kollár dodal, že aj naďalej trvajú na tom, že požiadavky LOZ sú oprávnené a budú robiť všetko pre to, aby sa naplnili. Kollár je zvedavý, "ako si kompetentní bez nás lekárov poskytovanie zdravotnej starostlivosti v slovenských nemocniciach predstavujú". Na to čo bude ráno mala podľa Kollára vláda času dosť. Za vzniknutú situáciu podľa neho nesie plnú zodpovednosť vláda Ivety Radičovej. Na otázku čo bude s lekármi, ktorí sú od polnoci bez zamestnania uviedol, že lekári vedia čo majú robiť v nasledujúcich hodinách a dňoch.

00:48 Predseda parlamentu Pavol Hrušovský, ktorý bol iniciátorom stretnutia, označil rokovanie za náročné a plné emócii. "V jednej chvíli som aj cítil šancu na dohodu, ale bol som prekvapený, že z úst lekárskych odborových bosov častokrát zaznievalo viacej rokovanie o peniazoch ako o pacientoch a mal som rovnako zlý pocit z toho, že peniaze boli viacej ako ochrana ľudského života a zdravia občanov SR," poukázal. Z odmietnutia ponúkaného kompromisu je preto sklamaný, keďže vládny návrh považuje za veľkorysý. Napriek tomu, však rokovanie považuje iba za prerušené, pričom deklaroval ochotu kedykoľvek znova rokovať.

Uhliarik ponúka odchod

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik povedal, že sa dnes zhodli s odborármi na všetkých bodoch aj na potrebe zvýšenia platov lekárov. Akurát na ich výšku, ktorú dokáže uniesť slovenská ekonomika, je na každej strane iný pohľad. Urobili sme všetko pre to, aby sa lekár vrátili k svojim pacientov, aby bolo o nich postarané. "Ak by bola moja osoba prekážkou na dohodu, som ochotný odstúpiť," zdôraznil Uhliarik a poprosil lekárov, ktorí dali výpovede, aby sa vrátili k pacientom.

Vláda počas posledného rokovania upravila ponuku zvýšenia platov pre lekárov. Od 1. januára budúceho roku zostala ponuka navýšenia platov o 1,05 až 1,6 - násobku priemernej mzdy. To by predstavovalo plat pre neatestovaného lekára vy výške 807 eur a pre atestovaného 1 230 eur.

K 1. júlu 2012 sa mali základné mzdy zvýšiť na úroveň 1,2 až 1,9 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Od tohto dátumu by neexistoval lekár s nižším platom ako 923 eur. Atestovaný lekár by mal mať základný plat 1416 eur. Zároveň sa objem prostriedkov určených na ústavnú pohotovostnú službu nemal zmeniť.

K 1. januáru 2013 sa mali podľa poslednej ponuky vlády zvýšiť základné mzdy na úroveň 1,25 až 2,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Toto zvýšenie by malo znamenať základný plat pre neatestovaného lekára 961 eur a pre atestovaného 1 769 eur. Vláda ďalej ponúkla, že aktuálne osobné ohodnotenia v plnej výške sa môžu preniesť do základnej mzdy, čím sa eliminujú obavy LOZ-u, že by lekárom na nich riaditelia mohli siahnuť.

Situácia v najväčšej slovenskej nemocnici je podľa jej riaditeľa vážna

21:16 (Univerzitná nemocnica BA) Situácia v najväčšej slovenskej nemocnici je podľa jej riaditeľa Miroslava Buchu vážna. Ako poznamenal, ak v nemocnici nebudú lekári, tak nebude schopná poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť. "Pekne prosím všetkých mojich lekárov, aby ostali na svojich pracoviskách," povedal. Podľa jeho slov sa v súčasnosti robí všetko preto, aby UNB zabezpečila minimálne neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Akékoľvek zlyhanie súčinnosti komunikácie môže viesť k ohrozeniu zdravia," upozornil.

20:36 Rokovanie medzi lekármi a vládou sa podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Mariana Kollára posúva ťažko a pomaly. Verí však, že nakoniec sa podarí dospieť k dohode. Pripomenul vážnosť situácie vo viacerých nemocniciach. Aj preto sa chcú lekári dohodnúť, aby od 1. decembra nebol problém v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Naďalej ale trvajú na požiadavke, aby sa na svoje miesta mohli vrátiť všetci tí, ktorí sa pripojili k akcii hromadných výpovedí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu