Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravica priznala: Budeme v opozícii, treba si nastaviť zrkadlo

Mikuláš Dzurinda priznal porážku
Mikuláš Dzurinda priznal porážku

BRATISLAVA - Pravicové strany, ktoré doteraz tvorili koalíciu, ostanú s najväčšou pravdepodobnosťou v opozícii. Jej predstavitelia priznali porážku v predčasných voľbách a plnú moc nad riadením štátu zrejme ponechajú víťaznej strane Smer-SD.

Uviedli to v diskusnej relácii televízie Markíza Voľby 2012. "Je to ťažká porážka, treba si pravdivo nastaviť zrkadlo," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.Stretnutie s Ficom nevylúčil v prípade, že "bude konkrétna téma". SDKÚ-DS však možnosť prípadnej koalície so Smerom-SD vylúčila ešte pred voľbami.

Miesto v opozícii avizoval aj predseda KDH Ján Figeľ, podľa ktorého má jeho strana na viac. „Budeme dbať o zodpovednosť ako opozičná strana," vyhlásil. Zároveň poznamenal, že ako súčasť doterajšej koalície "chceli dávať góly vo viacerých oblastiach, no dali si vlastný gól, keď predčasne padla vláda". Poukázal aj na to, že "KDH ponúkalo alternatívu voči ľavicovej vláde a nie spoluprácu so Smerom-SD". Podľa Figeľa je toto o víťazstve jednej strany a o vláde jednej strany.

S názorom svojich koaličných partnerov sa stotožňuje aj podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. "Zúčastníme sa rokovaní, ale iný priestor, než aby Smer niesol zodpovednosť sám, nevidíme," povedal. Porozprávať sa s Robertom Ficom plánujú aj Richard Sulík z SaS a Igor Matovič z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. "Ideologické rozdiely, nazeranie na svet sú ale príliš iné," vyhlásil Sulík. "Pozvanie určite prijmeme, ale nie s cieľom vytvorenia koalície," dodal Matovič.

Robert Fico konštatoval, že ak by niektorá zo strán prejavila záujem spolupracovať na programe, ktorý chce realizovať Smer-SD, sú pripravení rokovať o dvojkoalícii. V opačnom prípade prevezmú zodpovednosť sami.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu