Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo môžeme čakať od novej vlády: Dobrého Fica, Spišiakov pád aj vyššie dane!

Minulý aj budúci premiér Fico
Minulý aj budúci premiér Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Koniec reforiem v súdnictve, zvýšenie daní, výmenu policajného prezidenta, ale aj Ficovu "lepšiu tvár". To všetko môžeme podľa politológov čakať od vlády, ktorá sa vytvorí v najbližších dňoch a takmer isto bude pozostávať len zo strany Smer.

Ústavné zákony? Len európske

Podľa politológia Grigorija Mesežnikova sa tým, že Smer s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorí jednofarebnú vládu, stáva jeho volebný program de facto aj vládnym programom. Súhlasí s tým aj politológ Miroslav Kusý, podľa ktorého sa tým Smer ani príliš netají a aj od potenciálnych koaličných partnerov vyžaduje súhlas s ich volebným programom, na čo samozrejme nepristúpia.

"Majú pohodlnú väčšinu. Pre pravicové strany by bol vstup do koalície samovražedným krokom a oni si to uvedomujú," uviedol Mesežnikov. Keďže budúca vláda tým pádom nebude mať ústavnú väčšinu, strana Roberta Fica sa podla politológa nepustí do závažných zmien ústavných zákonov. "Pravdepodobne budú len ratifikovať európske dohody, v čom im pomôže aj pravica." Nemožno však očakávať, že opozícia im pomôže aj v presadení iných zmien, na ktoré treba 90 poslancov.

Súmrak Žitňanskej reforiem

Smer si podľa Mesežnikova brúsi zuby na zmeny v súdnictve, realizované ministerkou spravodlivosti za SDKÚ Luciou Žitňanskou. Treba očakávať, že ich do veľkej miery zruší. žiadnu šancu nemajú podľa Kusého najmä "rozohrané návrhy, ktoré iste zapadnú." Skepticky sa pozerá aj na osud ostatných reforiem v súdnictve, ktoré tak prekážajú šéfovi najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi.

O svoju stoličku podľa Kusého stopercentne prijde aj prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak. "Po takej tvrdej kritike, akej ho podrobili, je jasné, že ho nahradí niekto iný."

"Obávam sa, že Ficovi vyjde aj jeho zámer s generálnym prokurátorom a usporiada nové voľby," prezradil pre Topky politológ. Jozef čentéš tak, napriek tomu, že bol v parlamente zvolený, do svojho kresla nezasadne. Jeho vymenovaniu doteraz bránil prezident a fakt, že voľba bola spochybnená a rieši ju Ústavný súd.

Dane sa zvýšia, a asi nie len bohatým

Čo bude pre Fica prioritné, keď sa opäť dostane na čelo vlády? "Prvé zmeny budú sociálne opatrenia," myslí si Mesežnikov. Voliči najsilnejšej strany nie sú príliš citliví na aféry typu Gorila a vyžadujú skôr konkretne ekonomické kroky, ktoré im zlepšia život. O budovaní sociálneho štátu ako o priorite strany hovoril Fico aj v nedeľu, po výhlásení výsledkov volieb.

Kusý s tým nie celkom súhlasí. Vyhlásenia o zlepšení života chudobných Slovákov boli podľa neho "len predvolebné reči" a Fico nebude mať prostriedky na výrazné sociálne zmeny. "Podľa ekonómov to nie je možné, nemáme na to. Naopak, Fico bude musieť siahnuť na niektoré vymoženosti. Asi sa budú musieť zvýšiť dane a to nielen bohatým."

Potrebných 1500 miliónov eur totiž zo zdanenia vyšších prijmových skupín nevydoluje, takže dane sa budú musieť zvýšiť plošne. Fico však pred časom navrhoval získať prostriedky aj z "rekordne zarábajúcich bánk" a nielen odtiaľ.   "Nechceme ozdravovať verejné financie len cez dane, to by bolo málo. Musíme ísť aj cestou hospodárskeho rastu," uviedol k tejto téme Fico v povolebnej relácii STV.

Figeľa ironizovali, ale inšpirujú sa

K zaujímavej situácii údajne dôjde vo sfére dopravy. Fico v minulosti presadzoval aj realizoval stavanie diaľnic prostredníctvom PPP-projektov, ktoré sa však ukázali poriadne nákladné. Minister dopravy za Radičovej éry Ján Figeľ však dokázal ušetriť obrovské peniaze zmenou spôsobu financovanie týchto stavieb.

Podľa Kusého budú smeráci nútení ku kompromisu, napriek tomu, že návrat k PPP avizovali. "Hoci Figeľa ironizovali, dôjde ku kompromisu a diaľnice sa budú stavať aj z európskych peňazí. Figeľ totiž dosiahol výrazné úspory, čo sa nedá ignorovať."

Ficova lepšia tvár

V posledných dňoch sa šéf Smeru neukazoval vo svojej typickej konfrontačnej póze, ale pôsobil sympatickejšie. Je to zmena trvalejšieho charakteru? Mnohí si myslia, že rekordne obľúbený Fico dosiahol svoj životný vrchol a po zničení svojich oponentov nemá potrebu na nich útočiť.

"Fico ukázal trochu priaznivejšiu tvár, nebol tak arogantný a dryáčnický ako v minulosti. Asi zistil že konfrontačná politika a urážanie je kontraproduktívne," myslí si Kusý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu