Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spišiak potvrdil podvod v kampani: Všetky preverené podpisy 99% sú falošné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poriadny úder dostala dôveryhodnosť strany 99% - Občiansky hlas. Polícia začala na základe podnetu preverovať podpisy na hárkoch, ktoré dostali stranu do volieb. Zistila šokujúci fakt - zo stoviek podpisov, ktoré preskúmala, boli všetky falošné!

Strana odovzdala pred voľbami takmer 15-tisíc podpisov, pričom potrebných bolo len 10-tisíc. V týchto dňoch sa však začali množiť ľudia, ktorí tvrdili, že sú na petičných hárkoch a napriek tomu sa pod nič podobné nepodpísali. Polícia na základe podnetu začala v týchto dňoch preverovať, či sú podpisy autentické a zistila šokujúci fakt.

Ako dnes uviedol šéf polície Jaroslav Spišiak, muži zákona preverili v prvých fázach niekoľko stoviek podpisov a to tak, že ľudí z hárkov kontaktovali. "Všetky náhodne vybrané mená boli falošné," šokoval. Podľa neho sa okrem ľudí, ktorých údaje boli zneužité, objavili aj údaje zo skartovaných občianskych preukazov či od dávno mŕtvych osôb. 

Vyjadril sa aj k obvineniam 99%, podľa ktorých polícia týmto vyšetrovaním pred voľbami zastrašovala ich voličov. "Ak by som bol predstaviteľ tejto politickej strany, tak by som na tlačovke ďakoval policajnému zboru, že sa polícia snaží konať a vyvrátiť dohady, ktoré tu boli prezentované," uviedol. V prípade bolo pre podozrenie z podvodu začaté trestné stíhanie a policajti sa rozhodli preveriť všetky mená na hárkoch.

O mladej Seničanke, ktorá mala zaobstarať strane 99% podpisové hárky, informoval v januári denník Sme. Vlani na jeseň mala za 500 eur opisovať mená zo Zlatých stránok aj s adresou. Čísla občianskych preukazov si podľa vlastných slov vymyslela.

Pred notárkou povedala, že ich mala poznačené na papieri. Spomenula si tiež, že falošné podpisy sú aj z Trnavy a okolia. Dokopy mala odovzdať hárky s 1 500 menami. Spišiak však dnes uviedol, že policajti testovali aj iné hárky, ktoré dievčina neodovzdala, a s rovnakým výsledkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu