Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predčasné voľby: Strany dostali 13 miliónov, v marci získajú možno ešte viac!

Budova Národnej rady SR
Budova Národnej rady SR

BRATISLAVA – Len nedávno dostali politické strany štedrý príspevok! V marci si však strany, ktoré získajú viac ako 3 % hlasov, opäť prilepšia. Vďaka predčasným voľbám sa môžu tešiť na nový balík peňazí zo štátneho rozpočtu. Pozreli sme sa na to, koľko plánujú strany minút tento rok. Zistili sme, že zo štátnej kasy by mohli dostať ešte viac!

Predošlých vyše 13 miliónov eur, ktoré strany získali od štátu po voľbách pred rokom a pol, im malo vystačiť až do roku 2014, kedy by sa konali riadne voľby. Predstavitelia politických strán si však opäť môžu mädliť ruky. Kým krajina sa borí v ekonomických problémoch podobne ako celá Európa, strany pri predčasných voľbách nemusia za skrátené funkčné obdobie vrátiť ani cent. To znamená, že ak by sa o rok konali ďalšie voľby, štátna pokladnica by zostala opäť prázdnejšia.

Strany by mohli dostať viac ako naposledy


Zaujímavé je, že v prípade rovnakej volebnej účasti ako v roku 2010, strany získajú ešte väčšie množstvo peňazí. Politici si totiž po predchádzajúcich voľbách odhlasovali nižší príspevok za hlasy až o 25 %. Dôvodom boli povodne, ktoré vtedy zasiahli Slovensko.
 

Berú si pôžičky, SNS sa krotí


Aj tento rok chcú strany do volieb investovať nemalé peniaze, väčšina z nich avizuje dokonca mierne zvýšenie nákladov. Najväčší favorit na volebné víťazstvo Smer plánuje minúť približne rovnako ako v roku 2010, okolo 2 miliónov eur. Po predošlých voľbách pritom získal späť takmer 5 miliónov, čo dopadne zrejme podobne aj v marci. Podľa posledných prieskumov preferencií zaznamenáva SDKÚ nepriaznivé výsledky, čo by mohlo mať dopad aj na príspevok, ktorý získa za výsledky volieb. Svoj rozpočet na voľby chce skresať o milión, podľa medializovaných informácií si strana vzala úver na dva milióny eur.

SaS už v novembri avizovala, že na kampaň chce vynaložiť takmer 800-tisíc eur, čiže viac ako naposledy. Zobrať si chce pôžičku, podobne ako KDH, ktoré chce do volieb vraziť okolo milióna eur. Most-Híd si úver brať neplánuje, minúť chce okolo 700-750-tisíc z vlastných zdrojov. Parlamentná SNS, ktorá v predošlých voľbách minula až 2,7 milióna, tentoraz rozpočet na kampaň znížila na jeden milión. Matovičovi Obyčajní ľudia si vybavujú úver, pričom do kampane odhadujú vložiť od 500-tisíc do 1 milióna eur.

Pokus znížiť príspevok za voľby tu už bol - neúspešný
 

O zníženie príspevku pre politické strany za voľby sa na jeseň pokúsili Obyčajní ľudia na čele s Igorom Matovičom. Ich návrh prinútiť parlamentné strany, aby sa vzdali polovice peňazí za voľby v prospech organizácie volieb, však v parlamente neprešiel.
 
Nákladná predvolebná kampaň tak opäť z veľkej časti zostáva na pleciach daňových poplatníkov a kým nepríde k úprave pravidiel v získavaní príspevkov, môžu sa politici tešiť na ďalšie štedré dávky za výsledky vo voľbách. Strany podľa zákona za každý jeden hlas dostávajú jedno percento priemernej mzdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu