Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lipšic: Stredopravá koalícia s SaS je pre KDH prijateľnejšia

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prioritou vládnej strany KDH je, aby aj po predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 vznikla opäť stredopravá koalícia. "To znamená, že keď sa emócie trochu utlmia, tak si myslím, že stredopravá vláda vrátane SaS je určite prijateľnejšia, to si bez akýchkoľvek pochybností myslím, že pre absolútnu väčšinu v predsedníctve," konštatoval v stredu (2.11.) po rokovaní vlády podpredseda KDH Daniel Lipšic.

Na margo širokej koalície ľavice s pravicou minister vnútra parafrázoval svojho straníckeho kolegu Radoslava Procházku. "Nám hovorili, keď sme boli menší, že si netreba škaredé veci predstavovať, pretože sa potom skôr stanú," povedal.

Lipšic pri tejto príležitosti nevedel jednoznačne povedať, či by bolo pre KDH prijateľnejšie ostať v opozícii, alebo ísť do koalície so Smerom-SD. Osobne si však nevie predstaviť spoluprácu so stranou Roberta Fica pre rozdielne postoje v niektorých zásadných otázkach. Tie ilustroval napríklad na postojoch strán voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi či predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. "Fico nie že mlčky toleruje Štefana Harabina, on ho aktívne bráni... Máme úplne inú predstavu o spravodlivosti, nie trošku 10-percentnú odlišnosť, proste úplne odlišnú," podčiarkol.

Z najnovšieho prieskumu voličských preferencií agentúry MVK z konca októbra vyplynulo, že vládne strany by mohli opäť zostaviť vládu bez Smeru-SD. Podmienkou by však bolo spojenie s SaS, ktorá pred necelým mesiacom odmietla vysloviť dôveru vládnemu kabinetu pri spojenom hlasovaní o dočasnom eurovale.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu