Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Holandsko: Slovenské áno zachránilo EÚ pred hanbou

BRUSEL – Slovensko konečne ratifikovalo fond, ktorý bol vytvorený na finančnú záchranu eurozóny, uviedla vo štvrtok vo svojom večernom spravodajskom bloku holandská rozhlasová stanica RNW (Radio Netherlands Worldwide).

Slovenská ratifikácia eurovalu znamená odstránenie najväčšej prekážky, ktorá stála v ceste krajín eurozóny v ich boji proti stúpajúcej dlhovej kríze.

Holandská stanica informovala, že pod tlakom lídrov Európskej únie slovenský parlament sa dohodol na druhom hlasovaní o ratifikácii dočasného eurovalu a keďže výsledok bol pozitívny, neohrozilo to úsilie o hľadanie východísk z krízy, o ktorých sa bude diskutovať na nadchádzajúcom summite EÚ z 23. októbra.

 "Aj keď cena za to bola vysoká, som rád, že sme splnili naše záväzky a nezablokovali sme nástroj projektovaný na predchádzanie kríz v eurozóne," citovala RNW slovenského ministra financií Ivana Mikloša. RNW v tejto súvislosti pripomenula, že cenou za prijatie dočasného eurovalu bol pád slovenskej pravicovej vlády a dohoda o vypísaní predčasných volieb.

"Európsky finančný stabilizačný fond (EFSF) a jeho vedenie teraz čo najrýchlejšie dokončia všetky potrebné procedúry, aby bolo možné používať tento nástroj už v blízkej budúcnosti," citovala RNW predsedu EFSF Klausa Reglinga.

"Po odstránení slovenskej prekážky sa teraz Európska únia môže zamerať na svoje plány rekapitalizácie bánk," uviedla RNW, podľa ktorej slovenské "áno" eurovalu zároveň znamená, že lídri EÚ nemusia ísť tento víkend s hanbou do Paríža, kde prebehnú rokovania predstaviteľov skupiny G20. EÚ teraz na otázky Spojených štátov a ďalších ekonomických mocností, ako chce riešiť európsku krízu, ohrozujúcu aj globálnu ekonomiku, už môže povedať, že má po ruke nástroj, ktorým sa dá tejto kríze čeliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu