Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nerozhodné Španielsko váha, či požiadať o pomoc: Bez zníženia dlhu ani cent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

NIKÓZIA - Ministri financií eurozóny budú dnes na Cypre okrem iného diskutovať aj o možnej finančnej pomoci Španielsku.

No zatiaľ čo Madrid sa nevie rozhodnúť, či požiada alebo nepožiada o pomoc, potenciálni veritelia majú rozhodne jasno v tom, že kým Španielsko neprijme ďalšie opatrenia na posilnenie konkurencieschopnosti a zníženie dlhu, nedostane ani cent.

Španielsko, ktoré už získalo úver 100 miliárd eur na záchranu svojho bankového systému, chce čo najmiernejšie možné podmienky v prípade, že požiada buď o pôžičku z eurovalu, alebo o nákup svojich dlhopisov na sekundárnych trhoch Európskou centrálnou bankou (ECB). Podľa holandského ministra financií Jana Keesa de Jagera Španielsko je na dobrej ceste, ale musí prijať ďalšie opatrenia, aby presvedčilo investorov, že dokáže prekonať problémy.

Madrid teda stojí pred vážnou dilemou. Euro pritom momentálne posilňuje a výnosy zo španielskych dlhopisov klesajú, a to vďaka verdiktu nemeckého Ústavného súdu, ktorý dal zelenú trvalému eurovalu, a ECB, ktorá obnovila výkup dlhopisov štátov eurozóny. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos sa preto stále snaží hrať o čas, a tvrdí, že nákup španielskych dlhopisov nebude dnes na programe rokovaní ministrov, a že Madrid v nadchádzajúcich dňoch predstaví "dôležité reformy".

Španielsky premiér Mariano Rajoy je pod veľkým tlakom: ak požiada o pomoc, zosypú sa na jeho hlavu výčitky, rovnako, ako keď o ňu nepožiada. Popularita jeho vlády pritom od decembra výrazne klesla. Rajoy musel totiž zvýšiť dane a obmedziť výdavky, preto sa zdráha požiadať o pomoc, aby nemusel zavádzať ďalšie nepopulárne úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou každej finančnej injekcie.

Ale ak Španielsko o pomoc nepožiada, tlak trhov na Madrid sa opäť zvýši. A to už možno na budúci týždeň, keď chystá aukciu dlhopisov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu