Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cyprus bude možno potrebovať záchranný úver vo výške 17,5 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NIKÓZIA - Cyprus bude možno potrebovať záchranný úver vo výške asi 17,5 miliardy eur. Povedal to dnes cyperský minister financií Vassos Shiarly. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Podľa Shiarlyho by zhruba 10 miliárd eur malo smerovať priamo na rekapitalizáciu bánk, presnejšia suma však bude známa v priebehu najbližších týždňov, keď medzinárodní audítori, ktorí momentálne preverujú stav cyperských bánk, zverejnia predbežné údaje. Ďalších 6 miliárd eur predpokladá Shiarly na refinancovanie štátneho dlhu a zostávajúcich 1,5 miliardy eur na krytie rozpočtového deficitu počas 4-ročného úverového obdobia, ktoré sa skončí na záver roka 2016.

Minister financií dnes predložil do parlamentu rozpočet na rok 2013 a ako dodal, obsahuje škrty, ktoré už medzinárodní veritelia v rámci rokovaní s vládou schválili. Ich súčasťou je napríklad zníženie platov zamestnancov vo verejnom sektore, zvýšenie veku na odchod do dôchodku na 65 rokov a zvýšenie viacerých daní.

Shiarly dodal, že vláda v budúcom roku počíta s rozpočtovým schodkom asi 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Štátny dlh by mal vzrásť z tohtoročnej úrovne 85,8 % HDP na 92 % HDP a maximálnu úroveň by mal dosiahnuť v roku 2014, keď vláda ráta s 95,6 % HDP. Nezamestnanosť by mala vzrásť z tohtoročných 12 % v budúcom roku na 13,8 %. V roku 2014 počíta Nikózia s ďalším rastom na 14,2 %, no v roku 2015 už očakáva pokles na 13 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu