Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Euroskupina: Španielsko záchranný úver nepotrebuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

LUXEMBURG - Ministri financií eurozóny dnes podporili úsilie Španielska o prekonanie krízy a uviedli, že krajina robí potrebné reformné kroky, úspešne sa dokáže financovať na trhoch a v najbližšom období záchranný úver nepotrebuje. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po príchode do Luxemburgu na schôdzku Euroskupiny nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že Španielsko dalo jasne najavo, že pomoc nie je nutná. "Španielsko nepotrebuje žiadny záchranný program. Madrid robí všetky potrebné kroky ako vo fiškálnej politike, tak aj v rámci štrukturálnych reforiem," povedal novinárom po príchode na schôdzku, na ktorej by sa malo rokovať aj o situácii v Grécku, ako aj o plánoch na vytvorenie jednotného dohľadu nad bankami v eurozóne.

Podobný postoj zaujal aj luxemburský minister financií Luc Frieden s tým, že o akejkoľvek žiadosti by mali diskutovať až potom, keď ju (Španieli) predložia. Ako však dodal, Španielsko momentálne realizuje reformy a ide správnym smerom. Ministri financií sa v lete dohodli, že na rekapitalizáciu španielskych bánk zasiahnutých spľasnutím realitnej bubliny poskytnú do 100 miliárd eur. Nezávislý audit však ukázal, že banky budú potrebovať podstatne menej dodatočného kapitálu, čo členovia Euroskupiny privítali.

Zdroje z eurozóny uviedli, že ministri by mali rokovať aj o rozpočte Španielska na rok 2013, ktorý Madrid predstavil minulý mesiac a ktorý podľa Európskej komisie (EK) a Medzinárodného menového fondu (MMF) vychádza z príliš optimistickej prognózy v oblasti ekonomického vývoja. Vláda predpokladá, že ekonomika krajiny na budúci rok klesne len o 0,5 %, MMF však odhaduje, že to bude až o 1,2 %.

Ďalšou témou rokovaní bude Grécko, kde prebiehajú intenzívne rokovania medzi vládou a takzvanou Trojkou (zástupcovia EK, ECB a MMF) o úsporách na roky 2013 a 2014. Ako však uviedol predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker, žiadne konkrétne závery v súvislosti s Gréckom sa očakávať nedajú, dokiaľ Trojka nepredloží svoju správu. Tá sa očakáva začiatkom novembra. "Neočakávam zásadné rozhodnutia v súvislosti s Gréckom," povedal Juncker.

Zatiaľ dnes popoludní ministri financií oficiálne uviedli do platnosti Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), keď na prvom, inauguračnom zasadnutí výboru guvernérov trvalého eurovalu podpísali zakladajúce dokumenty EMS. Pôžičky bude nový fond s úverovou kapacitou 500 miliárd eur poskytovať krajinám eurozóny, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch. Príslušná vláda bude musieť oficiálne požiadať EMS o pomoc, pričom súčasťou záchranného balíka budú vždy podmienky v oblasti rozpočtu a reforiem, ktoré bude musieť krajina plniť.

Rozhodnutia EMS sa budú prijímať na úrovni výboru guvernérov, ktorý pozostáva z ministrov financií všetkých 17 členských krajín eurozóny. Hlasovacie práva vo výbore sú nastavené podľa kapitálových podielov, ktoré krajiny vložili do trvalého eurovalu, čo znamená, že Nemecko ako najväčší podielnik (27 %) bude mať právo veta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu