Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plán ECB možno využiť okamžite, tvrdí španielsky minister

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Plán vykupovania dlhopisov z dielne Európskej centrálnej banky (ECB) je hotový a pripravený na okamžité použitie.

Vyhlásil to v piatok španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. V otázke možnej žiadosti o pomoc z krízového mechanizmu eurozóny, čo je podmienkou pre aktiváciu plánu ECB, podľa neho vláda v Madride neeviduje odpor zo strany svojich partnerov v rámci menovej únie.

"Ten nástroj je reálny, nie virtuálny. Pretože je reálny, je pripravený na využitie v ktoromkoľvek okamihu," povedal minister novinárom. Na otázku, či a kedy Španielsko požiada o pomoc, však priamo neodpovedal. "Ten nástroj je tu. Je dostupný. Bude dostupný v októbri, v novembri, v decembri ... Z vyhlásenia ECB jasne vyplýva, že úverová linka je pripravená na aktiváciu," zdôraznil de Guindos.

ECB minulý mesiac oznámila, že bude na sekundárnych trhoch v neobmedzenom množstve vykupovať dlhopisy s kratšou splatnosťou, aby problémovým krajinám eurozóny, akými sú Španielsko a Taliansko, zmiernila náklady na nové pôžičky. Banka však zasiahne iba v prípade, že dotknuté krajiny najskôr požiadajú o pomoc z krízových fondov eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu