Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sizov, ktorý prežil haváriu lietadla smrti: Už pri štarte som cítil, že spadneme!

Trosky lietadla Jak-42
Trosky lietadla Jak-42

PRAHA - Palubný inžinier Alexander Sizov, ktorý ako jediný pred viac ako mesiacom prežil pád lietadla s hokejistami klubu Lokomotiv Jaroslavľ, už počas štartovacieho manévru cítil, že sa blíži katastrofa. Sizov to včera povedal reportérom ruskej televízie vo svojom prvom rozhovore po septembrovej havárii. Vyhlásil tiež, že pri štarte lietadla žiadnu brzdnú silu necítil.

Sizov bol jedným z 45 cestujúcich, s ktorými sa v Jaroslavli 7. septembra zrútilo lietadlo Jak-42 pri lete do Minska. Pri havárii zahynulo 44 ľudí. Medzi mŕtvymi bol aj slovenský reprezentant Pavol Demitra a trojica českých hokejistov Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Podľa inžiniera na palube lietadla zavládla nervozita, keď štartovací manéver trval dlhšie, než je obvyklé. "Po nejakej dobe začali byť cestujúci nervózni, keď lietadlo hneď nevzlietlo. Po chvíli mi došlo, že stroj ide po oranisku," spomínal Sizov na chvíle, kedy Jak-42 opustil dráhu a odpútal sa od zeme až na poli. "Z poľa sme sa síce odpútali, ale bolo mi jasné, že lietadlo padá a každú chvíľu sa rozbije o zem," povedal. Lietadlo vzlietlo len na niekoľko metrov, potom zavadilo o anténu rádiového majáku a zrútilo sa na brehu Volgy.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania mohla za tragédiu zatiaľ neznáma "dodatočná brzdiaca sila", ktorá pôsobila proti ťahu motorov a znemožnila lietadlu riadny štart.

"Necítil som, či pri štarte niekto brzdil," povedal Sizov reportérom ruskej televízie. "Keby brzdili prudko, určite by som to zacítil, ale mierne brzdenie by som nepoznal," vyhlásil. Sizov, ktorý podľa ruských médií prekonal dve plastické operácie, je stále hospitalizovaný a do domáceho ošetrovania by ho mohli prepustiť najskôr koncom októbra.

Medzištátny letecký výbor (MAK), ktorý riadi vyšetrovanie jaroslavlskej havárie, od začiatku týždňa na letisku Ramenskoje pri Moskve vykonáva skúšobné štarty identického lietadla, aby objasnil príčiny katastrofy.

Práve v týchto dňoch majú skúšobní piloti vyskúšať štarty so súbežným brzdením, aby preverili, či práve taká chyba posádky mohla haváriu spôsobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu