Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pilot lietadla smrti užíval lieky, kvôli ktorým oneskorene reagoval!

Igor Ževelov
Igor Ževelov

MOSKVA - Za septembrovú nehodu lietadla Jak-42, ktoré prevážalo hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ na prvý zápas KHL do Minska, mohla chyba pilotov. Dnes to potvrdil Medzištátny letecký výbor (MAK). Úradnej verzii ale neveria kolegovia ani ženy pilotov a požadujú nezávislé vyšetrovanie, informoval denník Izvestija.

Podľa predsedu MAK Alexeja Morozova mal v krvi druhý pilot Igor Ževelov stopy fenobarbitalu, lieku, ktorý sa nesmie pri riadení lietadiel požívať. Pilot vraj podstupoval liečbu chorobných neurologických zmien, ktoré majú za následok oneskorenú reakciu rúk a nôh.

Vyšetrovatelia ďalej zistili aj celý rad ďalších pochybení, ktoré osudný let z Jaroslavľu sprevádzali. Žiadne z nich ale nemali zásadnejší vplyv na okolnosti havárie.

Vdova po zosnulom druhom pilotovi Igor Jelevovi, Ljudmila, vyšetrovaniu neverí a bude usilovať o nezávislé vyšetrovanie. "Sama lietam už 25 rokov, z toho osem s Igorom. Andrej aj môj Igorek boli príliš skúsení na to, aby sa dopustili takej chyby," povedala vdova.

Podobný názor má aj priateľka hlavného pilota Andreja Solomencova, ktorý mal podľa prvých správ z tlače súbežne vzlietať a brzdiť a tým spôsobiť tragédiu. "Médiá nás nútia veriť tomu, že vinný je pilot," vyhlásila.

Podľa advokáta Igora Trunova, ktorý obhajuje záujmy pozostalých po leteckých katastrofách v Rusku, je tendencia súčasného vyšetrovania taká, že zvalia všetku vinu na mŕtvu posádku a piloti sú označení za vinníkov. Okruh vinníkov je vraj omnoho širší, a tak by pozostalí mali trvať na ďalšom vyšetrovaní.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu