Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Jaroslavli sa s hokejistami rozlúčili tisícky ľudí, Putin aj Tereškovová

Jaroslavľ smúti za obeťami leteckého nešťastia Zobraziť galériu (14)
Jaroslavľ smúti za obeťami leteckého nešťastia

JAROSLAVĽ - V ruskom meste Jaroslavľ sa v sobotu uskutočnil smútočný obrad so zosnulými hokejistami miestneho účastníka KHL Lokomotivu. V hale mali možnosť už v ranných hodinách rozlúčiť sa s hráčmi, ktorí zahynuli pri stredajšej leteckej nehode, najprv ich príbuzní, neskôr sa na pietnu akciu dostala aj verejnosť. Jednou zo 43 obetí bol aj bývalý kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra.

Obrad prebehol formou tichej spomienky, rodinní príslušníci a následne tisíce fanúšikov kládli k rakvám a podobizniam hokejistov umiestneným na ľadovej ploche Arény 2000 kvetiny. Podľa odhadov sa na smútočnej tryzne zúčastnilo okolo 100-tisíc ľudí. Obetiam tragického nešťastia sa prišiel pokloniť aj bývalý tréner Lokomotivu a súčasný lodivod slovenského národného výberu Vladimír Vůjtek st. či slovenský reprezentant Jozef Stümpel. "Je to nesmierna tragédia. Mal som v Jaroslavli mnoho priateľov, ale takmer všetci zahynuli v tom lietadle," smutne skonštatoval Vůjtek.

Na obrade sa zúčastnil aj šéf KHL Alexander Medvedev, predseda správnej rady súťaže Viačeslav Fetisov, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel, šéf Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiak, ruský premiér Vladimir Putin či prvá žena vo vesmíre Valentína Tereškovová. V hale nechýbali ani aj niektoré kompletné hokejové tímy z KHL aj so slovenskými legionármi - Atlant Mytišči (Branko Radivojevič), AK Bars Kazaň, Severstal Čerepovec, Dinamo Moskva (Dominik Graňák, Juraj Kolník), CSKA Moskva (Rastislav Staňa, Tomáš Surový), Spartak Moskva (Ivan Baranka, Štefan Ružička, Jozef Stümpel, Marcel Hossa), či Viťaz Čechov. "Sú to smutné dni. Ťažko sa hľadajú slová. A nikto si nevie predstaviť, čo teraz zažíva Paľova rodina," povedal Marcel Hossa. V hale hrala smútočná hudba, pripravení pomôcť boli lekári a psychológovia.

 

Rozlúčka s hokejistami Lokomotívy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Na hracej ploche účastníka KHL boli vystavené truhly s pozostatkami 25 členov osudnej výpravy letiacej do Minsku. Tí, ktorých pozostatky už previezli k rodinám, mali vystavený portrét. Jaroslavľ je už niekoľko dní v slzách a iná atmosféra nevládla ani na zimnom štadióne. "Mŕtvym sa prišla so slzami v očiach pokloniť aj prvá kozmonautka Valentína Tereškovová. Každému z pozostalých podala ruku a pohladila ich. Bez ovácií a oficialít. Ticho a s pokorou," cituje isport.cz

 

 

Rozlúčka s hokejistami Lokomotívy
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Svoju kyticu kvetov bol osobne odovzdať v Jaroslavli aj slovenský kouč Július Šupler, ktorý vedie tím CSKA Moskva. "Paľo zahynul, ale v našich mysliach a srdciach zostáva. Je tu s nami," povedal reportérovi TV Joj zronený Šupler. 

Telá viacerých hráčov už medzi časom previezli do ich vlastí, v hale tak boli vystavené iba portréty trojice českých reprezentantov Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, ako aj Bielorusov Ruslana Saleja a Sergeja Ostapčuka. Termín prevozu tela Pavla Demitru na Slovensku nie je oficiálne známy, podľa dostupných informácii by sa tak malo stať v pondelok.

Lietadlo typu Jak-42 s hokejovým tímom KHL Lokomotiv Jaroslavľ havarovalo dva kilometre od miestneho letiska Tunošna v stredu popoludní. Pri nešťastí zahynulo 43 ľudí, prežili iba hokejista Alexander Galimov a palubný technik Alexander Sizov. Obaja sú v opatere moskovských lekárov, ktorí ich stav označujú za kritický, no stabilizovaný.

 

 

 

 

 

Stretli ste sa s Paľom Demitrom osobne? Odfotili ste sa s ním alebo ste s hokejovou legendou zažili neopakovateľný zážitok? Pošlite nám Vaše zážitky a fotografie na tipy@topky.sk alebo ako MMS a SMS na číslo 0904 117 346.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu