Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Psychiatri opäť posudzujú duševný stav masového vraha Breivika

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Tím expertov z nórskej psychiatrickej nemocnice dnes začal nepretržité sledovanie masového vraha Andersa Behringa Breivika vo väznici, kde je umiestnený vo väzbe.

Psychiatri ho budú sledovať v osobitne vybavenej väzenskej izbe 24 hodín denne, možno až štyri týždne, na základe príkazu oblastného súdu, ktorý potvrdil Najvyšší súd.

Sudkyňa oblastného súdu v Oslo Wenche Elizabeth Arntzen 13. januára požiadala o druhý znalecký posudok Breivikovho duševného zdravia, ktorý má byť hotový skôr, ako sa 16. apríla začne s ním súd.

V novembri dvaja súdom menovaní psychiatri dospeli k záveru, že Breivik je v právnom zmysle duševne chorý, pretože trpí paranoidnou schizofréniou.

Tento ich záver podporil panel psychiatrov a psychológov z Nórskej rady súdneho lekárstva. Ďalší experti však ich diagnózu spochybnili, čo vyvolalo celoštátnu diskusiu.

Breivikova väzenská izba je vybavená gaučom, počítačom, televízorom a jedálenským stolom, informovala televíziu NRK jeho obhajkyňa Vibeke Hein Baera. Ľudia, ktorí ho budú sledovať, vrátane zdravotných sestier a ošetrovateľov, budú pracovať na zmeny. Väzenská ochranka bude v pohotovosti.

Z bezpečnostných obáv sa sledovanie vraha nekoná v psychiatrickej nemocnici, čo by bolo optimálne. Dvaja súdom menovaní psychiatri medzičasom pokračujú vo svojich sedeniach s Breivikom.

Ten sa priznal k odpáleniu bomby vo vládnej štvrti v Oslo, ktorá 22. júla zabila osem ľudí, a k zastreleniu 69 ľudí v letnom tábore labouristickej strany v ten istý deň na ostrove neďaleko hlavného mesta. Povedal, že jeho činy mali za cieľ potrestať vládu za jej proimigračnú politiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu