Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brievikov šialený plán: Chcel zavraždiť prezidenta USA Obamu!

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórsky extrémista Anders Behring Breivik (33), ktorý počas vlaňajšieho vražedného vyčíňania usmrtil 77 ľudí, mal veľké plány. Aby zviditeľnil svoje názory, chcel spáchať atentát na najmocnejšieho muža USA prezidenta Baracka Obamu. Podľa denníka Dagbladet sa tak malo stať počas odovzdávania Nobelovej ceny za mier v roku 2009, kedy chcel pred radnicou v Osle odpáliť auto plné výbušnín.

Breivik počas výsluchov pripustil, že útok by bol skôr symbolický, pretože bezpečnostné opatrenia v čase Obamovej návštevy by mu zabránili odpáliť vozidlo dostatočne blízko miesta slávnostného odovzdávania cien. Stačila by mu však aj mediálna "sláva", keď by jeho útok videli milióny divákov po celom svete. Explózia by teda bola pre jeho zvrhlé ideály skvelá reklama.

Tento plán však nakoniec neuskutočnil. Miesto toho o rok a pol neskôr v centre nórskej metropoly odpálil automobil s výbušninami a na ostrove Utoya zaútočil na účastníkov tábora mladých sociálnych demokratov. 

Extrémista sa k vraždám priznal a vyhlásil, že svojimi zločinmi chcel upozorniť na nebezpečenstvo islamizácie Európy. Proces s mužom, ktorý spáchal najhorší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny, začne 16. apríla.

Žalobcovia minulý mesiac oznámili, že budú vychádzať z psychologického posudku, podľa ktorého trpí Breivik schizofréniou. Na žiadosť rodín obetí však súd nariadil vypracovanie nového posudku, ktorý by mali zverejniť 10. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu