Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nemecký záchranár z ostrova Utöya dostal cenu Nór roka

Ostrov Utöya po Breivikovom vyčíňani
Ostrov Utöya po Breivikovom vyčíňani

OSLO - Nemec Marcel Gleffe, ktorý v júli pomohol zachrániť asi 30 ľudí počas vyčíňania strelca na nórskom ostrove Utöya, získal tento rok cenu Nór roka. Oznámila to dnes nórska televízna stanica NTB.

Prestížnu cenu udeľuje nórsky spravodajský časopis Ny Tid. Okrem Gleffeho ju dostali aj 18-ročná Prableen Kaurová a 20-ročná Synnöve Kvamová. Ceremónia sa konala vo štvrtok v Dome literatúry v Osle. Tridsaťdvaročný Marcel Gleffe z Rostocku bol 22. júla na dovolenke s rodičmi v Nórsku, keď z ostrova Utöya v jazere Tyrifjorden ležiacom 30 kilometrov severozápadne od Osla začul streľbu. Ako sa neskôr ukázalo, spustil ju pravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorý na Utöyi postrieľal 69 ľudí. Predtým nastražil v Osle nálož, ktorej výbuch zabil osem ľudí.

"Pôvodne som si myslel, že je to ohňostroj," povedal Gleffe. "Potom som si rýchlo uvedomil, že niekto strieľa a že treba týchto ľudí dostať z vody," dodal. Gleffe, ktorý žil v Nórsku už niekoľko rokov a pracoval ako pokrývač, inštinktívne skočil do člna a začal zachraňovať mladých ľudí z chladných vôd jazera. Kým na ostrov dorazila polícia, s člnom sa otočil niekoľkokrát, pričom na jeden raz prepravil na pevninu päť až osem ľudí.

Z ostrova, kde sa konal mládežnícky tábor Nórskej robotníckej strany (DNA), tak podľa úradov zachránil asi 30 ľudí. Po jeho loď útočník počas záchrany strieľal a zasiahol ju. Vo vlasti už dostal Gleffe Spolkový kríž za zásluhy, Cenu Ludwiga Becka za občiansku statočnosť a nemeckú mediálnu cenu Goldene Henne (Zlatá sliepka).

Prableen Kaurová je podpredsedníčkou mládežníckej organizácie DNA v Osle a zároveň najmladšou osobou, ktorú niekedy zvolili do tamojšieho mestského zastupiteľstva. Synnöve Kvamová organizovala jednu z najväčších demonštrácií v Nórsku za ostatných 30 rokov proti výstavbe obrovských elektrických stožiarov vo vidieckych oblastiach na západe krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu