Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Breivik: Môj posudok obsahuje množstvo chýb a klamstiev!

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik odmieta hodnotiacu správu o jeho duševnom stave, ktorú súdu v utorok odovzdali dvaja psychiatri. Ti ho uznali trestne nezodpovedným za vraždu desiatok ľudí pre jeho paranoickú schizofréniu, ktorá ho dohnala k jeho činu z konca júla.

Samotný Breivik to však podľa slov svojho právnika rezolútne odmieta a tvrdí, že jeho vyjadrenia v 243-stranovom posudku sú "vytrhnuté z kontextu" a správa obsahuje množstvo "faktických pochybení a lží".

Ako povedal v sobotu jeho právnik Odd Ivar Groen nórskym médiám, Breivik trvá na tom, že psychiatri nepochopili jeho vyjadrenia, ktoré považovali za "bizarné". Podľa radikála však údajne nemali dostatočné vedomosti na to, aby mohli jeho slová správne vyhodnotiť, čo ho však nerobí psychicky chorým.

V utorok odovzdaná správa dvoch psychiatrov uvádza, že nórsky masový vrah nemôže byť súdený, keďže trpí psychickou poruchou, ktorá mu neumožňuje vnímať svet objektívne. Podľa expertov Breivik žije vo "vlastnom, pomýlenom svete".

Sám seba údajne považuje za "najdokonalejšieho rytiera" od druhej svetovej vojny, píšu sa v posudku. Ten však ešte musí akceptovať súd, no ak sa tak stane, Breivik môže namiesto maximálne 20 rokov vo väzení stráviť zvyšok svojho života v psychiatrickej liečebni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu