Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodiny Breivikových obetí žiadajú nový posudok

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Právnici rodín obetí, ktoré v júli usmrtil nórsky radikál Anders Breivik, požiadali súd v Osle o vypracovanie nového psychiatrického hodnotenia masového vraha. List, ktorý zverejnili vo štvrtok, spochybňuje posudok dvoch psychiatrov predložený v novembri.

Ten uznal Breivika za nesvojprávneho, s čím však pozostalí nesúhlasia. V korešpondencii sa odvolávajú na svedkov, ktorí ho videli vyčíňať na ostrove Utöya. Podľa ich slov konal vysoko racionálne a cynicky, čo sa nezhoduje s tvrdením o jeho deklarovanej psychóze. Známky údajnej paranoidnej schizofrénie podľa právnikov nespozorovali ani väzenskí psychológovia, ktorí 32-ročného extrémistu sledovali.

V novembri odovzdaná správa dvoch psychiatrov uvádza, že nórsky masový vrah nemôže byť súdený, keďže trpí psychickou poruchou, ktorá mu neumožňuje vnímať svet objektívne. Podľa expertov Breivik žije vo "vlastnom, pomýlenom svete". Sám seba údajne považuje za "najdokonalejšieho rytiera" od druhej svetovej vojny, píše sa v posudku. Breivik, ktorý na základe správy môže stráviť zvyšok svojho života v psychiatrickej liečebni, to odmieta s tvrdením, že jeho vyjadrenia boli "vytrhnuté z kontextu" a správa obsahuje množstvo "faktických pochybení a lží".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu