Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Breivik: Bolo to brutálne, ale nevyhnutné

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik, ktorý zabil v júli 77 ľudí, stále nepociťuje žiadne výčitky za svoj čin. V pondelok to konštatoval jeho právnik Geir Lippestad. Breivik, ktorého psychiatri uznali trestne nezodpovedným za vraždy, podľa neho svoj skutok neľutuje.

"Myslí si, že to bolo brutálne, ale nevyhnutné," vyhlásil Lippestad. Breivik sa už priznal, že v júni v centre Osla a na ostrove Uttöya zabil 77, väčšinou mladých ľudí. Psychiatrický posudok však uvádza, že nemôže byť súdený, keďže trpí paranoidnou schizofréniou, ktorá mu neumožňuje vnímať svet objektívne.

Breivikovi povolili dnes vo väzbe čítať noviny, počúvať rádio a pozerať televíziu. Prístup k médiám získal po prvý raz od svojho júlového zatknutia. Podľa agentúry DPA budú Breivikovi jeho obhajcovia nosiť novinové články a ďalšie mediálne výstupy publikované po krvavých útokoch z 22. júla. Minulý týždeň začal 32-ročný pravicový radikál čítať desiatky jemu adresovaných listov doručených do väzenia, medzi ktorými nechýbajú ani ponuky na sobáš či výhražné zásielky.

Súdny proces sa začne 16. apríla, no Breivik môže namiesto 20 rokov vo väzení stráviť zvyšok svojho života v psychiatrickej liečebni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu