Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéfka tajnej služby sa ospravedlnila za neodhalenie Breivika

Janne Kristiansen
Janne Kristiansen

OSLO - Šéfka hlavnej nórskej tajnej služby sa v piatok ospravedlnila za to, že jej podriadení nezabránili Andersovi Breivikovi v uskutočnení teroristických útokov v metropole Oslo.

Riaditeľka Policajnej bezpečnostnej služby (PST) Janne Kristiansenová však napriek tomu odmieta odstúpiť z čela agentúry. "Ako šéfka PST sa ospravedlňujem. Ako šéfka PST prijímam zodpovednosť a zostávam šéfkou PST," uviedla na tlačovej konferencii.

Kristiansenovej úrad sa dostal pod paľbu kritiky po tom, ako vyšlo najavo, že Breivikove podozrivé zahraničné nákupy chemikálií, z ktorých sa dajú vyrobiť výbušniny, PST zaznamenala. V decembri minulého roka dostala služba od nórskych colníkov zoznam 41 podozrivých ľudí, medzi ktorými bolo aj to Breivikovo. Vzhľadom na to, že išlo len o veľmi malú zásielku v hodnote 122 nórskych korún (asi 15 eur), ho však ďalej nesledovali.

Breivikov bombový útok v centre Osla pripravil o život 8 ľudí a extrémista následne ďalších 69 zastrelil na ostrove Uttöya. Išlo o najhorší teroristický čin v novodobých nórskych dejinách. Extrémistu označili tento týždeň za duševne nespôsobilého a hrozí, že namiesto do väzenia poputuje do psychiatrickej liečebne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu