Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Breivik spochybňuje správu psychiatrov, podľa ktorej je nepríčetný

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nór Anders Behring Breivik, ktorý tento rok v júli pri bombovom útoku a následnej streľbe zabil 77 ľudí, spochybňuje správu psychiatrov, podľa ktorej je nepríčetný. Jeden z jeho advokátov to povedal v dnešnom vydaní nórskeho denníka Verdens Gang.

Breivik si so svojím obhajcom prezrel značnú časť správy, ktorá vznikla po rozhovoroch s psychiatrami. "Zareagoval na to vyhlásením, že správa obsahuje chyby, lži a že jeho výpovede boli vytrhnuté z kontextu," povedal denníku advokát. Dodal, že jeho klient nezdieľa názor psychiatrov, podľa ktorých je duševne chorý.

Breivik tvrdí, že lekári dostatočne nepochopili politické ideológie, ktorými sa riadi. "Podľa neho uznali ako prapodivné výpovede, ktoré jemu osobne nijak divné neprídu," dodal advokát.

Štátny zástupca odborný posudok predstavil v utorok. Kvôli svojej psychickej chorobe by Breivik nemal byť trestne zodpovedný a mohol by stráviť až zvyšok života v psychiatrickej liečebni. Vo väzení by za svoj čin mohol stráviť najviac 21 rokov, čo je v Nórsku maximálny trest pre vrahov.

Breivik 22. júla uskutočnil bombový útok v centre Osla a následne na neďalekom ostrove Utöya postrieľal 69 účastníkov tábora sociálnodemokratickej mládeže. K tomu, čo urobil, sa priznal. Obvinenia z terorizmu ale odmieta a necíti sa byť vinný. Tvrdí, že jeho činy boli potrebné pre záchranu Nórska a celej Európy pred "hrozbou" moslimov a multikulturalizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu