Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Neprišli sme neskoro, nemáme vrtuľník, bránia sa nórski policajti

Ostrov je od Osla asi 45 kilometrov Zobraziť galériu (11)
Ostrov je od Osla asi 45 kilometrov

OSLO - Nórska polícia odmieta, že pri piatkovom masakre na prázdninovom ostrove Utöya neďaleko Osla zasiahla neskoro, pretože sa presúvala autami a po vode. Obhajuje sa tým, že v metropole nemá k dispozícii vrtuľník, aj keď oň v minulosti žiadala.

Fanatik Anders Behring Breivik (32) tak mal viac ako hodinu na to, aby postrieľal najmenej 86 ľudí, prevažne účastníkov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže.

Policajný šéf v Osle Anstein Gjengedal dnes v nórskej televízii NRK vyhlásil, že protiteroristická jednotka Delta v piatok vyrazila do akcie hneď po prvom poplachu, hoci bolo krátko po predchádzajúcej explózii vo vládnej štvrti v Osle. "Boli sme tam rýchlo," tvrdí Gjengedal.

Elitná jednotka sa k ostrovu vzdialenému z Osla asi 45 kilometrov priblížila autami, čím podľa niektorých nórskych médií zbytočne stratila čas. Člnu, na ktorý potom policajti prestúpili, navyše údajne vysadil motor. Cez víkend médiá písali aj o tom, že polícia čln nemohla nájsť.

Gjengedal tvrdí, že preprava po zemi bola v danú chvíľu najrýchlejší, pretože jediný vrtuľník, ktorý mohla polícii poskytnúť armáda, bol mimo Oslo, a tak by údajne všetko bolo pomalšie. "Niekoľko rokov sme žiadali o prepravný vrtuľník, bez úspechu," konštatoval policajný šéf.

Polícia mala údajne k dispozícii len jeden monitorovací vrtuľník, ale ten nebolo možné rýchlo využiť, pretože celý personál mal dovolenku.

Gjengedal tiež povedal, že po príchode polície strelec položil obe svoje zbrane a neozbrojený sa nechal zatknúť. Médiá pôvodne uvádzali, že strelec bol zneškodnený zo vzduchu.

Podozrivý Breivik má dnes predstúpiť pred súd, ktorý má rozhodnúť o predĺžení jeho väzby. Prokuratúra žiada o osem týždňov a tiež, aby sa vypočutie konalo s vylúčením verejnosti a médií.

Za takmer stovku obetí piatkových útokov dnes napoludnie bude držať minútu ticha nielen Nórsko, ale aj ostatné severské krajiny.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu