Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Breivik použil strely dum-dum, ktoré v tele explodujú

Breivik použil strely dum-dum Zobraziť galériu (11)
Breivik použil strely dum-dum

OSLO - Nórsky vrah Anders Behring Breivik použil špeciálne náboje vyrobené tak, aby sa v tele roztrieštili a spôsobili čo najväčšie poškodenie vnútorného tkaniva. Uviedol to hlavný chirurg v nórskej nemocnici, kde ošetrujú obete piatkovej táborovej masakry.

"Spomínané náboje v tele explodujú... Tieto náboje spôsobili vnútorné poranenia, ktoré sú doslova hrôzostrašné," povedal Colin Poole,  šéf chirurgie z nemocnice v meste Hönefoss severozápadne od Osla.

Chirurgovia, ktorí ošetrili 16 obetí so strelnými poraneniami, nevytiahli žiaden celý náboj, uviedol.

Odborníci na balistiku uviedli, že strely dum-dum vážia menej a možno nimi s väčšou presnosťou zasiahnuť cieľ. Strely s trhacím účinkom bežne používajú v britskom vojenskom letectve a tiež poľovníci na malú zver.

Anders Behring Breivik obvinený z dvojitého útoku, ktorý si vyžiadal najmenej 93 obetí, mal ešte pri sebe "množstvo munície", keď sa vzdal, uviedol šéf polície Svenung Sponheim. Ako dodal, mal pri sebe dve zbrane.

Polícia prišla na ostrov Utöya neďaleko Osla hodinu po tom, čo miestna polícia prijala núdzový telefonát a dozvedala sa tak o streľbe. Nórska polícia nepožiadala o žiadne samostatné vyšetrovanie v iných krajinách.

Breivik zabil 93 ľudí, počet obetí však ešte môže stúpnuť, pretože nezvestní sú štyria či piati ľudia z ostrova Utöya a polícia prehľadáva aj trosky budov v centre metropoly vrátane vládnych úradov.

Najmenej 31 osôb je údajne v nemocnici vo vážnom alebo kritickom stave.

 

 




 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu