Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Breivik: Samotár a divný farmár, ktorý chcel strihať trávu

Breivikova farma Zobraziť galériu (2)
Breivikova farma

OSLO - Pravicový fanatik Anders Behring Breivik (32), ktorý sa priznal k zabitiu 93 ľudí, sa zdal byť zdvorilým "mužom z mesta", ktorý tak celkom nezapadal do vidieckeho mestečka, kde si prenajal farmu, na ktorej plánoval svoj útok.

"Hovoril, že je farmár," citovala agentúra Reuters kaderníčku Trine Stettenovú (22), ktorá sa s ním stretla asi pred mesiacom, keď mu jej kolega v salóne strihal vlasy. "Mal so sebou počítač a na sebe pekné šaty ... mysleli sme si, že je vážne divné, že by bol farmár," dodala.

Breivik si prenajal farmu v mestečku Rena, asi 160 kilometrov severne od Osla, tento rok na jar. Stretával sa tu s miestnymi, okrem iného aj v krčme Gjökeredet Pub (Kukučie hniezdo), kam často chodia vojaci z elitnej jednotky Telemark Battalion, ktorá má v Rene dvojtisícovú základňu. V zázname do denníka z 12. mája tohto roku si Breivik napísal: "Je trochu ironické, že som tak blízko najväčšej vojenskej základne v krajine. Ušetrili by mi veľa problémov, keby som si mohol 'požičať' hrnček cukru a 3 kg C4 (plastická trhavina, pozn. red) od svojho drahého suseda. "

Ľudia v Rene sa zhodujú, že medzi nich jednoducho nezapadal. "Pýtal si účet a platil kartou. Tu nikto účet za pivo nechce," povedala Hanne Skavernová (20), ktorá pracuje v krčme a príležitostne aj na benzínke.

Urastený farmár Svein Meldieseth (61) sa tento rok na jar s Breivikem dohodol, že pokosí a kúpi na seno trávu rastúcu na jeho prenajatej farme. Breivik mu pripadal ako "mestský". "Povedal mi, že ju môžem 'strihať', zatiaľ čo my poľnohospodári hovoríme 'kosiť'. To niečo napovedá o tom, koľko toho vedel o poľnohospodárstve," povedal Meldieseth.

Obyvatelia Reny hovoria, že Breivika vždy videli len samotného. Aj policajtom tvrdí, že útoky spáchal sám.
Lasse Nordlie, majiteľ krčmy pomenovanej podľa filmu Miloša Formana, v ktorom Jack Nicholson zažiaril v úlohe pacienta psychiatrickej liečebne, povedal, že si nepamätá, že by Breivika videl. Rena je ale podľa neho dokonalé miesto pre niekoho, kto chce uniknúť pozornosti.

Keď je vydarený sobotný večer, zíde sa v jeho krčme 150 až 200 vojakov zo základne a buď pijú v lokále vyzdobenom práporom misie NATO v Afganistane, alebo tancujú v suterénnom diskoklube nazvanom Psych Ward Nightclub (Nočný klub v 'blázninci'). Servírky v klube vyzdobenom fotografiami, ktoré Nordlie (34) urobil v opustenej psychiatrickej liečebni, nosia biele lekárske plášte.

"Na nejaký čas utlmím tie psychiatrické veci v klube a možno na nejaký čas nechám diskotéku úplne zatvorenú," dodal Nordlie.

Na hlavnej ulici o kus ďalej od Kukučieho hniezda večeral Breivik päťkrát alebo šesťkrát v reštaurácii Milano Rena, spomínajú jej tureckí majitelia. "Sedel tu s handsfree a písal na notebooku," povedal Eyüp Ali Aykut, ktorý si ale nespomína, že by niekedy počul Breivika s niekým hovoriť do telefónu. "Mal krevety ako predjedlo, hovädzie á la Rena a ako dezert jablkový koláč. Pil nealko - kolu." A ako dodáva spolumajiteľ reštaurácie Bilal Giclu: "Bol neuveriteľne zdvorilý."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu