Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poliaci rozhodli, Mella vydajú na Slovensko

Karol Mello
Karol Mello

BRATISLAVA/KRAKOV – Poliaci vydajú Karola Mella, označovaného za jedného z najnebezpečnejších predstaviteľov podsvetia, na trestné stíhanie na Slovensko. Krakovský súd tak dnes rozhodol na žiadosť slovenskej strany, ale len na základe jedného zatykača v prípade objednávky vraždy expolicajta.

Podľa poľskej strany sa netýka ďalších piatich trestných činov, ktoré boli obsahom druhého medzinárodného zatykača. Termín jeho vydania nie je zatiaľ známy, poľská strana by mala najskôr uzavrieť jeho trestné stíhanie za falšovanie dokadov. V tomto prípade však môže vyviaznuť s minimálnym alebo dokonca len s peňažným trestom. Mellovým prípadom sa krakovský súd naposledy zaoberal 12. januára. Mellova partnerka Zuzana Marošová vtedy aj dnes celý čas čakala pred pojednávacou miestnosťou. Dnes nepriamo potvrdila, že sa na Slovensko vráti. Na otázku, čo bude robiť na Slovensku odpovedala, že sa „zvíta s rodičmi.“

Mella zadržali v októbri v luxusnom dome v jednej z krakovských mestských predmestí na základe medzinárodného zatykača, Poliaci na neho uvalili trojmesačnú väzbu až do 27. januára. Podľa poľských zdrojov sa na území krajiny zdržiaval niekoľko mesiacov, predtým sa ukrýval v iných členských štátoch EÚ.

Na Slovensku je spolu s Mellom obžalovaný aj šéf zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo a jeho dvaja spoločníci Nikola Pajdič a Jozef Balogh. Podľa prokuratúry títo traja v decembri 2004 zastrelili Henrietu Brestovanskú a 10-ročného chlapca. Pôvodne plánovanou obeťou vraždy mal byť bývalý policajt Juraj Gála, ktorého vraždu si podľa prokuratúry objednal práve Mello. Obeťami streľby sa však napokon stali Gálova priateľka a jeho syn z prvého manželstva, ktorí sa viezli v Gálovom aute.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu