Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

FOTO Mello zostáva v Poľsku, Marošová ho bráni

Marošová pred súdom, Mello zostáva vo väzbe Zobraziť galériu (8)
Marošová pred súdom, Mello zostáva vo väzbe

KRAKOV - Karol Mello, ktorého slovenská polícia považuje za nebezpečného zločinca a ktorého v októbri zadržala poľská špeciálna jednotka v Krakove, zatiaľ zostane za mrežami u našich severných susedov. Do Poľska na neho prišiel ďalší policajný zatykač.

Mella zadržali v októbri v luxusnom dome v jednej z krakovských mestských častí na základe medzinárodného zatykača. V roku 2004 mal objednať vraždu istého muža, no vykonávatelia omylom zabili samopalom jeho syna a družku.

Naša polícia a justícia chce, aby Mella Poliaci vydali na Slovensko. Tí skúmajú dôkazy, ktoré sa im však veľmi nepozdávajú. “Vyžiadali sme si originály niektorých dokumentov z vyšetrovacieho spisu, no nedostali sme ich,” tvrdí hovorca krakovského okresného súdu Rafal Lisak. Krajský súd v Bratislave to zdôvodňuje európskou smernicou. Podľa nej by nemal štát, vybavujúci európsky zatykač, skúmať dôkaznú situáciu v štáte, ktorý ho vydal. Mellov poľský právny zástupca Jan Olszewski považuje dôkazy slovenskej strany za slabé. “Chceme, aby môjho klienta nevydali slovenskej justícii, ale aby ho prepustili.”

Kým sa krakovský súd naťahuje s bratislavským, vydal trnavský krajský súd na Mella ďalší európsky zatykač pre päť rôznych trestných činov. To rozčúlilo aj jeho priateľku Zuzanu Marošovú. Slovenská herečka trávi hodiny počas pojednávaní s Karolom Mellom na chodbách krakovského súdu. “Prečo s tým prišli práve teraz? Sú to veľmi staré prípady, za ktoré bol Karol tri roky vo vyšetrovacej väzbe. Pre prieťahy v konaní sa obrátil na súd v Štrasburgu, ktorý dokonca rozhodol o jeho odškodnení,” tvrdí Zuzana Marošová.

Na Slovensku je spolu s Mellom obžalovaný aj šéf zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo a jeho dvaja spoločníci Nikola Pajdič a Jozef Balogh. Podľa prokuratúry títo traja v decembri 2004 zastrelili Henrietu Brestovanskú a 10-ročného chlapca. Pôvodne plánovanou obeťou vraždy mal byť bývalý policajt Juraj Gála, ktorého vraždu si podľa prokuratúry objednal práve Mello. Obeťami streľby sa však napokon stali Gálova priateľka a jeho syn z prvého manželstva, ktorí sa viezli v Gálovom aute.



Marošová na súde v Krakove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu